Mainos

Sikiön alkoholivauriot jäävät liian usein tunnistamatta

Suurin osa raskausajan alkoholinkäytöstä sikiölle aiheutuvista vaurioista jää tunnistamatta, sanoo Kelan terveystutkimuksen päällikkö Ilona Autti-Rämö. Arvioiden mukaan vain kymmenen prosenttia alkoholialtistuksen vuoksi vaurioituneista saa oikean diagnoosin. Arvio perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin.

Äidin alkoholinkäyttö voi aiheuttaa sikiölle monenlaisia haittoja vakavasta kehitysvammasta lievempiin oppimisvaikeuksiin. Lievemmät ongelmat huomataan usein vasta kouluiässä.

Koska alkoholivaurio voi näkyä esimerkiksi oppimisvaikeuksina tai käytösongelmina, sen diagnoosi menee Autti-Rämön mukaan joskus ristiin ADHD:n kanssa. Lapsella on ehkä todettu ADHD tai oppimisvaikeus, mutta taustalla vaikuttavan alkoholin osuus jää helposti huomaamatta tai asiaksi, josta ei puhuta.

Diagnosointia vaikeuttaa, että siihen tarvitaan tieto äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä, mutta äidit itse eivät siitä usein halua kertoa.

Oikea diagnoosi olisi Kehitysvammaliiton mukaan kuitenkin tärkeä, koska se avaa ovet palveluihin, kuntoutukseen ja tukeen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja