Sikainfluenssatietoa löytyy netistä, kun jaksaa kaivaa

Sikainfluenssasta huolestuneita kansalaisia ohjataan hakemaan tietoa oman kunnan internetsivuilta. Mutta löytyykö netistä tietoa ja kuinka helposti?

Nopea kierros kymmenen eri kokoisen suomalaiskunnan sivuilla osoittaa, että tietoa löytyy, mutta välillä sitä joutuu etsimään. Tiedotus näyttää olevan kahdenlaista: joko kunnalla on erilliset influenssasivut tai sikainfluenssatieto löytyy ajankohtaisten tiedotteiden joukosta.

Tarkastelluista suuremmista kunnista Espoon aloitussivulta löytyy kuvake, joka johdattaa erityisille influenssasivuille. Kuvake ei kuitenkaan heti osu ainakaan sivuihin tottumattoman silmään, vaan reitti tautisivustolle löytyy uusimman H1N1-tiedotteen kautta. Influenssasivut ovat varsin kattavat: niiltä löytyy mm. tietoa rokotusten vaikutuksista ja aikatauluista, oirelista ja tärkeitä puhelinnumeroita.

Myös Rovaniemi on kerännyt influenssatietoa sivulle, jolle löytyy selkeä linkki kaupungin etusivulta. Lukijaa miellyttää näkyvästi esillä oleva terveyskeskuksen neuvontapuhelimen numero ja selkeä oirelista.

Seinäjoen sivuilta löytyy helposti linkki, joka vie terveyskeskuksen omille sivuille. Siellä tiedotejonossa on tarjolla mm. rokotetiedotteita. Erillistä influenssasivua Seinäjoella ei näytä olevan.

Tampere huomioi viittomakielisetkin

Tampereen kaupungin etusivulta linkki sikainfluenssasivulle löytyy kohdasta Ajankohtaisia linkkejä. Tietoa on tarjolla paljon.

- Sivuja päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa tulee. Kaupungin osalta sikainfluenssatiedotuksesta vastaa kaksi henkilöä. Saamme kuntalaisilta paljon toiveita siitä, mitä tietoa nettisivuilta pitäisi löytyä ja hankimme tietoa aktiivisesti esimerkiksi terveysasemilta, kertoo viestintäpäällikkö Tuula Ala-Honkola.

Muista kunnista poikkeavaa palvelua Tampereella ovat linkit sekä englanninkieliseen että viittomakieliseen tiedotteeseen.

- Meillä on ollut jo aikaisemminkin viittomakielistä palvelua netissä. Englanninkielinen tiedotus on mielestämme itsestäänselvää, koska Tampereella on paljon mm. maahanmuuttajia.

Internetin lisäksi tamperelainen voi saada tietoa terveyspalvelujen neuvonnasta, tiedotusvälineistä ja esimerkiksi terveysasemien oviin laitettavista tiedotteista.

Pienet kunnat tarjoavat tiedotteita

Pienempien kuntien internetsivuilla tietoa löytyy lähinnä tiedotteista, joihin käsiksi pääseminen vaihtelee. Noin 11 000 asukkaan Keuruun sivuilla käyttäjä huomaa helposti tiedotteen, jonka kautta sukkuloimalla päätyy vihdoin kuntayhtymän sivuille. Sieltä löytyy tiedotteita sikainfluenssasta. Rokotustiedotteen lopussa kehotetaan seuraamaan tilannetta myös paikallislehti Suur-Keuruusta.

Ristiinan kunta ohjaa sivujensa lukijan Mikkelin kaupungin sivuille, joilta sikainfluenssatieto löytyy kohtalaisen helposti. Tohmajärven sivuilla käyttäjä on tiedotteiden varassa, mutta ne löytyvät helposti selkeästä Ajankohtaista-osiosta etusivulta. Sodankylä on puolestaan kerännyt H1N1-tietoa perusturvapalvelujen sivuille, joille löytyy selkeä linkki etusivulta.

Noin 1300 asukkaan Kiikoisten kunnan sivuilta löytyi aamupäivällä elokuun lopussa julkaistu tiedote otsikolla Perustietoa ns. sikainfluenssasta. Kunnansihteeri Olli Luoman mukaan kyseinen tiedote linkkeineen oli ajan tasalla, mutta myöntää, että päivämäärä on voinut hämätä lukijoita.

- Kiikoinen kuuluu Sastamalan perusturvakuntayhtymään ja tietoa saa sitä kautta. Kuntalaiset saavat tietoa myös paikallislehtien Alueviestin ja Tyrvään Sanomien kautta, Luoma kertoo.

Myöhemmin päivällä Kiikoinen tarkensi tiedotetta ja julkaisi sen uudestaan tällä päivämäärällä.

Lue myös:

    Uusimmat