Mainos

Sikainfluenssasta ryöppy kanteluja oikeusasiamiehelle

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty jo yli 20 sikainfluenssa-aiheista kantelua.

- Kantelut koskevat pääosin rokotusjärjestelyä ja -aikataulua, kertoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Kaija Tanttinen-Laakkonen.

Tavallisen kaduntallaajien lisäksi kanteluja on tehnyt terveydenhuollon henkilöstö. Espoossa kaupungilla vuokrasuhteessa oleva lääkäri sekä yksityinen hammaslääkäri arvostelevat kaupungin johtavan ylilääkärin päätöstä jättää heidät rokottamatta.

Espoon terveysasematoiminnan ylilääkäri Tuija Kumpulaisen mukaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) ei ohjeistanut rokottamaan koko henkilöstöä.

- Lähtökohtana on ollut, että rokotettavan tulee olla sellaisessa työssä, jossa infektiokriteeri täyttyy, kuten päivystyksessä työskentelevät henkilöt.

- Suurin osa hammaslääkärin tai -hoitajan vastaanotolle tulevista ei ole influenssapotilaita tai potilaita, joiden vastustuskyky on heikentynyt, Kumpulainen sanoo.

Yksi kanteluista koskee Lahden kaupungin päätöstä rokottaa kaupunginorkesteri jonon ohi ennen riskiryhmiä. Rokotteen perusteluksi on esitetty Euroopan konserttikiertuetta, jolle orkesteri lähtee ensi perjantaina. Kaupungin päätöstä ovat paheksuneet julkisesti monet terveydenhoidon viranomaiset.

Myös kansanedustaja Erkki Virtasen (Vas.) etuilu rokotusjonossa Kuopiossa on johtanut kanteluun. Riskiryhmään kuulunut Virtanen haki rokotteensa samaan aikaan kun terveyskeskuksen henkilökuntaa rokotettiin. Virtasen rokotusvuoro olisi ollut tästä viikon päästä.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää nyt tapauskohtaisesti, onko kanteluissa aihetta epäillä viranomaisen toimineen lainvastaisesti.

Oikeusasiamies tehnyt kaksi ratkaisua

Oikeusasiamies ja apulaisoikeusasiamies ovat antaneet tässä kuussa ratkaisunsa kahteen sikainfluenssa-aiheeseen kanteluun.

Toisessa kantelija pyysi oikeusasiamiestä selvittämään, ovatko torniolaistytön kuolemaan johtaneet tapahtumat selvitetty viranomaistasolla asianmukaisesti. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ei nähnyt syytä tutkia asiaa.

Pajuojan mukaan ei ole aihetta epäillä, etteikö kuolemantapausta tutkittaisi asianmukaisesti.

Toinen ratkaisu koski Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen suunnitelmia aloittaa H1N1-rokotetutkimus lapsilla. Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion mukaan asiassa ei ole ilmennyt lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.

Oikeusasiamies voi päätöksellään moittia tai huomauttaa virkamiestä tai viranomaista. Jos laiminlyöntiä tai lainrikkomista ei ole tapahtunut, antaa oikeusasiamies joka tapauksessa kantelijalle vastauksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.