Mainos

Sikainfluenssarumba ohi - terveydenhoitajat huokaisevat helpotuksesta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella vastattiin marraskuun pahimpana sikainfluenssahuippuna satoihin puheluihin päivässä. Nyt puheluiden määrä on laskenut rajusti - henkilökunnalla on siis vihdoin aikaa tehdä myös muita hommia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveydenhoitaja Nina Strömberg vastaa työkseen infopuhelimeen, jossa ohjastetaan koko Suomen terveydenhoitajia. Marraskuussa hän eli uransa huippuhetkiä. Viisitoista vuotta terveydenhoitajan töitä tehnyt Strömberg nautti sikainfluenssan tuomasta hektisyydestä.

- Tuntui, että tekee tärkeää työtä, kun sai olla mukana tällaisessa historiallisessa asiassa. Että yksistään rokotteilla pystytään pistämään taudille näin hyvin kampoihin. Sain siitä voimaa, sanoo Strömberg.

Hänen työuransa aikana Suomessa on kohistu isorokosta, sarsista, lintuinfluenssasta sekä nyt viimeisimpänä ja isoimpana sikainfluenssasta.

- Meitä oli kolme vastaamassa terveydenhuoltoalan ammattilaisten infopuhelimeen ja puhelimet soivat jatkuvasti. Mikään muu sairaus ei ole teettänyt yhtä paljon töitä.

- Meille soittaneet terveydenhoitajat olivat peloissaan, että olivatko aiheuttaneet isojakin vaaratilanteita, kun joku oli antanut lapselle vahingossa aikuisen rokotusannoksen. Toinen oli antanut dementikolle kaksi annosta, kun potilas ei itse ollut muistanut saaneensa annosta, kertoo Strömberg.

- Mitään vakavia virheitä ei kuitenkaan tapahtunut, ei mitään vaarallista, sanoo Strömberg nyt helpottuneena.

Vasta nyt ovat terveydenhoitajat alkaneet kysellä muistakin rokotteista ja sairauksista.

"Rokote kannattaa yhä ottaa"

Terveydenhoitaja Nina Strömberg vastaa edelleen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ammattilaisten neuvontapuhelimeen, joka jatkaa toimintaansa. Sen sijaan kansalaisille tarkoitettu kysy influenssasta -puhelin sulkeutuu huomenna perjantaina. Puheluita on tullut viime viikkoina harvakseltaan - muutama kymmenen soittoa päivässä.

- Tilanne on nyt rauhoittunut ja pääsemme mekin täällä tekemään rästihommia, muun muassa terveydenhoitajille tarkoitettua rokotuksen käsikirjaa, sanoo laitoksen rokotusosastolla työskentelevä Strömberg.

Sikainfluenssarokotuksen hän kehottaa edelleenkin ottamaan.

- Onhan se aina parempi suojautua taudilta kuin sairastaa se, sanoo Strömberg.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sanotaan, että on vaikea ennustaa milloin sikainfluenssan toinen aalto Suomeen mahdollisesti tulee. On veikkailtu tätä kevättä, ensi syksyä ja ensi talvea.

Strömberg ei usko, että viime vuoden lopun kaltaista kyselytulvaa aiheen tiimoilta enää tulee.

- Terveydenhoitajat ovat nyt rutinoituneet rokotteen antamisessa ja noin kaksi miljoonaa suomalaista on jo ottanut rokotteen, että ei enää samanlaista hässäkkää sikainfluenssan kanssa tule.

- Mutta sitten tulee uusia pandemioita ja uusia yllättäviä tilanteita, tähyää ammattilainen jo eteenpäin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.