Mainos

Sikainfluenssarokotukset keskeytetään

THL suosittaa, että sikainfluenssarokotukset Pandemrix-rokotteella keskeytetään. Keskeyttäminen on varotoimenpide, kunnes narkolepsiatapaukset on selvitetty. THL kuuli asiassa asiantuntijaryhmää.

THL:n mukaan asiantuntijoiden mielipiteiden lisäksi päätöstä rokotusten keskeyttämisistä tukee se, että sikainfluenssaepidemia ei tällä hetkellä uhkaa Suomea.

Lisäksi suuri osa väestöstä on joko rokotusten myötä tai taudin sairastamisen kautta suojassa virukselta. THL lisää kuitenkin, että yksilöllisen harkinnan perusteella rokotetta voidaan antaa esimerkiksi epidemia-alueelle matkustaville.

Pandemrix-rokotteen on epäilty aiheuttavat lapsille nukahtelusairautta eli narkolepsiaa. Lastenneurologit ovat havainneet tänä vuonna lapsilla poikkeuksellisen paljon narkolepsiaa.

Varmennettuja lasten narkolepsiatapauksia on rekisteröity 15 viime lokakuussa aloitettujen sikainfluenssarokotusten jälkeen.

Normaalisti lasten narkolepsiatapauksia ilmenee vuosittain 2-7 kappaletta.

Puska: Riskitöntä lääketieteellistä toimenpidettä ei ole olemassa

THL:n tiedotustilaisuudessa paikalla olleet rokoteasiantuntijaryhmän jäsenet painottivat sitä, että Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteyttä ei ole millään tavoin todistettu.

THL:n pääjohtaja Pekka Puska korosti lisäksi tilaisuudessa, ettei sellaista lääketieteellistä toimenpidettä ole olemassakaan, johon ei liittyisi riskiä. Puska arvioi, että Pandemrix-rokotteen kohdalla hyödyt ovat olleet moninkertaiset haittoihin verrattuina.

Puskan mukaan hänen näkemyksensä on se, että rokotteella on pelastettu ihmishenkiä, mutta hän korosti myös, että sekä rokotteen hyödyt että sen haitat ovat monessa suhteessa spekulatiivinen asia eli lopullista varmuutta ei niistä voi olla.

(MTV3)

Katso Pauli Poutasen juttu

Ihmiset jonottivat H1N1-rokotusta viime syksynä Oulussa, Kuopiossa ja Helsingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.