Mainos

Sikainfluenssarokote pelottaa raskaana olevia

Sikainfluenssarokote herättää hämmennystä ja pelkoa monissa raskaana olevissa naisissa.

Pian käynnistyvät raskaana olevien rokotukset ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan erityisen suositeltavia, mutta silti moni äiti pohtii yhä rokotuksen hyötyjä ja haittoja itselleen ja sikiölle.

Vielä kun epidemian alkukin on lykkääntynyt aina vain kauemmaksi, moni miettii tarvitseeko rokotetta ylipäätään ollenkaan.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma tapasi Elisa ja Jari Jalosen, joidenpoika syntyi Helsingin Kätilöopistolla viime perjantaina. Äitiä rokotepäätös mietitytti.

- Aikaisemmin olin ottamassa rokotusta kovastikin, mutta kun ne sitten olivat myöhässä, niin olen tyytyväinen, ettei tarvinnut ottaa. Kun ei tiedä niistä riskeistä, Elisa Jalonen miettii.

Ensimmäisiä odottavia äitejä aletaan rokottaa näinä päivinä, mutta tietoa rokotuksista on saanut neuvoloistakin niukasti, jos lainkaan.

- Neuvolassa sanottiin, että lue vaan uutisista infoa ja että he saavat kaiken tiedon itselon uutisten välityksellä eikä mistään muualta, Elina Järvinen Helsingistä ihmettelee.

Nyt neuvoloita on ohjeistettu ajanmukaisella tiedolla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vakuutetaan.

- Suomessa suositellaan rokotetta koko raskauden ajan, mutta suurin riski on viimeisellä raskauskolmanneksella ja lisäksi jos äidillä on jokin perustauti. Etenkin näille ryhmille erityisesti suositellaan, että he hakisivat rokotuksen, rokoteohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino THL:stä sanoo.

- Yleisimmin raskaana oleva tietysti saa lievän taudin, mutta raskaana olevan riski saada vakava tauti on moninkertainen verrattuna samanaikäisiin muihin naisiin tai väestöön yleensä, Leino jatkaa.

Leinon mukaan jos äidillä on alkuraskauden aikana tauti, jossa kuume nousee korkeaksi, tämän uskotaan olevan sikiölle haitallista.

Netin keskustelupalstat ovat pullollaan odottavien äitien hämmentyneitä viestejä.

Rokoteohjelman päällikkö Tuija Leino sanoo, että olemassa on paljon väärinkäsityksiä.

- Me tiedämme hyvin tarkkaan, mitä rokote sisältää. Näitä aineita on tutkittu eläinkokeissa ja todettu muun muassa että ne eivät ole sikiövauriota aiheuttavia. Ei ole myöskään osoitettu, että ne jollain tavalla vaikeuttaisivat raskauden kulkua eli aiheuttaisivat keskenmenoa, Tuija Leino selvittää.

Anu Rapeli ei ole vakuuttunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta.

- No ei se kyllä ihan täysin vakuuta. On niin paljon asioita, joita ei ole tutkittu... Varmaan nyt neuvolasta kysyn ja ehkä täältäkin lääkäriltä ja sitten teen päätöksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.