Mainos

Sikainfluenssan uusi aalto saattaa tulla keväällä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylijohtaja Juhani Eskola kannustaa yhä vakaasti käden ojentamista sikainfluenssarokotteelle, vaikka tauti onkin jo rauhoittunut ja lööpit kadonneet.

- Nykyinen tautiaalto on selvästi mennyt ohi, meille raportoidaan vain yksittäisiä tapauksia. Influenssavirus jää kuitenkin väestöön kiertämään, eli rokotus kannattaa ottaa. Toinen aalto voi tulla jo kevään aikana, mutta todennäköisemmin näemme viruksen uudestaan ensi talvena, Eskola sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

- Mitä isompi osa väestöstä saadaan rokotettua, sitä varmemmin saamme estettyä mittavan toisen aallon. Bakteerilla ei tällöin ole kohteita eli tartuntamahdollisuuksia.

Rokotteita hankittu ensi vuodelle asti

Ihan vähäinen syy rokotteisiin innostamisessa ei ole sekään, että rokotteita on nyt hankittu merkittävillä euromäärillä. Osa rokotteista vanhenee kesäkuussa, uusimmissa on tehoa ensi vuoteen asti.

- Rokotteet on ostettu ja niistä on hinta maksettu. Jos niitä ei käytetä, ne jäävät sitten varastoihin, Eskola sanoo.

Kansalaiselle rokote on ilmainen ja sitä saa ilman ajanvarausta terveysasemilta.

Eskolan mukaan rokotuksissa ei myöskään ole huomattu mitään yllättäviä haittavaikutuksia.

- Se on verrattavissa tavalliseen kausi-influenssarokotteeseen. Näyttää myös siltä, että rokote on hyvin tehokas. Kyse on siitä, pystyykö virus muuntumaan - jos pystyy, tarvitaan uusi rokote.

Eskola arvioi H1N1:n muuttuvan myös ihmisten asenteissa arkipäiväisemmäksi influenssa-aalloksi. Luultavasti se korvaa jonkin muun ympärillämme pyörivistä influenssoista.

Oppitunteja käydään THL:ssa

H1N1-leviämisen ollessa kuumimmillaan THL sai kansalta räksytystä osakseen muun muassa tiedottamisestaan. Eskola myöntää, että paremminkin olisi voinut mennä. Tilanteet aiotaan käydä tarkkaan läpi.

- Kyllä se on tiukan miettimisen paikka. Keräämme kaikki mahdolliset tiedot tapahtumista sekä meidän, terveydenhuollon ammattilaisten että tiedotusvälineiden kannalta.

Onnistumisena hän kuitenkin pitää sitä, että terveydenhuollon henkilökunta saatiin nopeasti rokotettua.

- Heidän suojaamisensa kautta saatiin suojattua kaikkein alttiimpien ihmisten tilanne.

(MTV3)

Katso THL:n ylijohtajan Juhani Eskolan haastattelu (Huomenta Suomi 11.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.