Mainos

Sikainfluenssan ennustaminen yhä vaikeaa

Meksikon terveysviranomaiset uskovat, että sikainfluenssa on jo laantumaan päin, mutta Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, että pandemia on yhä mahdollinen. Myös suomalaisasiantuntijat ovat arvioissaan vielä varovaisia.

Samat kysymykset ovat yhä ajankohtaisia kuin viime viikollakin: kuinka herkästi tauti leviää, kuinka vakavasti tartunnan saaneet sairastuvat.

- Me emme vieläkään tiedä tarpeeksi. Lähipäivät antavat tietoa siitä, pystyykö tauti leviämään niissä maissa, joihin yksittäisiä tapauksia on tullut, ja kuinka nopeasti ja ärhäkästi se leviää, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylijohtaja Juhani Eskola MTV:nHuomenta Suomen haastattelussa.

Nämä asiat määrittävät, tuleeko sikainfluenssasta kausi-influenssaan verrattava tauti vai jotain vakavampaa.

Suurin tartuntojen määrä on Meksikossa, toinen suuri keskittymä on Yhdysvalloissa. WHO:n varmentamia tautitartuntoja on maailmanlaajuisesti jo 898. Luku ei sisällä maiden pitämiä omia tilastoja.

- Suurin osa taudintapauksista Meksikon ulkopuolella on ollut tähän asti varsin lieviä. Jos tauti leviää vanhuksiin ja lapsiin, niin silloin nähdään sen koko vakavuus, Eskola arvioi.

Sikainfluenssa on levinnyt kaikkiaan 18 maahan. WHO ei ole vielä julistanut pandemiaa, eli kyse on yhä paikallisista epidemioista.

"Tautiepäilyjä voi tulla lisää"

Suomalaisten viranomaisten valmiustila on ollut jatkuvasti korkea, mutta taudin suhteen suomalaisten tilanne on ollut rauhallinen.

Lahdessa epäiltiin uuden viruksen aiheuttamaa tartuntaa, joka osoittautui vääräksi hälytykseksi. Lisäksi muutamalta ihmiseltä on otettu näytteitä, mutta positiivisia tuloksia ei ole löytynyt.

Hongkongissa on neljä suomalaista eristyksessä hotellissa. Muita epäiltyjä tartuntoja suomalaisilla ei ole ollut.

- Viime viikko oli hektistä aikaa terveydenhuollon toimijoille. Odotimme juuri yksittäisiä tapauksia ja niitä voi tulla lähiaikoina lisääkin, sanoo Eskola.

Katso ylijohtaja Juhani Eskolan ja ylilääkäri Olli Haikalan haastattelu (Huomenta Suomi 04.05.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.