Sikainfluenssaan menehtynee Suomessa enintään 150 ihmistä

Sikainfluenssaan menehtyy Suomessa kaikkiaan 100 - 150 ihmistä. Näin arvioi tutkimusprofessori Petri Ruutu. Esimerkiksi tavallinen kausi-influenssa tappaa vuosittain 500 - 1000 ihmistä. Heistä vain noin kymmenen kuolinsyy varmistetaan laboratoriotutkimuksin.

Syksyisen sikainfluenssan aiheuttamia laboratoriovarmistettuja kuolemantapauksia on nyt 36. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kaikilla heillä oli varmistettu sikainfluenssatartunta, mutta lopullinen kuolinsyy selviää vasta kuolinsyytutkimuksissa.

34 kuolemantapauksessa on selvitetty, että 23 on kuulunut perussairautensa takia riskiryhmiin ja 11 on ollut perusterveitä

Menehtyneistä neljä oli alaikäisiä. Kaksikymmentä oli 18-64 vuotiaita ja loput vanhempia. Sikainfluenssa ei ole tautina lievempi kuin tavallinen kausi-influenssa, mutta ikääntynyt väestö on jo aiempien tautien aikaan saanut muita paremman suojan nyt leviävää pandemiaa vastaa.

- Nuoret sairastavat sikainfluenssaa runsaasti, mutta kestävät taudin hyvin, Ruutu sanoo. Suomessa epidemia jatkuu yhä, mutta sen ankarin vaihe näyttäisi olevan ohi.

Toinen aalto ehkä ennen kevättä

Asiantuntijat arvioivat, että toinen pandemian aalto saattaa tulla jo ennen huhti-toukokuuta. Epidemian laajuuteen vaikuttaa se, kuinka moni ottaa rokotuksen. Ainakin puolet suomalaisista on vailla suojaa. Rokotettuja on 1,2 miljoonaa ja sadat tuhannet ovat jo sairastaneet taudin.

- Jos rokotekattavuus jää alhaiseksi, toinen aalto on todennäköinen, arvioi Ruutu. Epidemian toinen aalto leviää parhaillaan Meksikossa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa.

THL:n mukaan rokotukset ovat vähentäneet merkittävästi riskiryhmiin kuuluvien vakavia sairastumisia. Esimerkiksi sairaalahoitoa vaatineista sikainfluenssapotilasta kaksi prosenttia on ollut raskaana. Tehohoitoon heitä ei ole Suomessa joutunut tiettävästi yhtään.

Ero on suuri niihin maihin, joissa sikainfluenssa levisi ennen rokotuksia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 5-10 prosenttia tehohoidossa olevista oli raskaana.

(MTV3 - STT)

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat