Sikainfluenssaan kuollut ainakin neljä – yksi uhreista nuori

Lukuisat rokottamattomat suomalaiset ovat sairastuneet vakavaan influenssaan tänä vuonna. Kuolemantapauksiakin on ollut useampia.

Lääkärit suosittelevatkin kansalaisia vielä ottamaan kausi-influenssarokotteen.

Valtaviruksena jyllää tällä hetkellä ns. sikainfluenssavirus. Sikainfluenssaan on raportoitu kuolleen jo neljä ihmistä. Potilaista kolme on ollut hoidossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

– Kuolleet ovat iältään 56-65-vuotiaita, kertoo Husin infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen.

Lisäksi sikainfluenssaan on menehtynyt Savon Sanomien mukaan nuorimies, joka oli hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Pelkästään Husin alueella on ollut teho- ja valvontahoidossa 14 potilasta, joista nuorin on 37-vuotias. Myös muualta Suomesta on raportoitu vaikeita sairastumistapauksia. 

200 000 annosta jäljellä

Huomionarvoista on, että esimerkiksi Husin alueen vakavaan influessaan sairastuneista kenelläkään ei ollut kausi-influenssarokotusta ja kolmasosa heistä ei myöskään kuulu riskiryhmään. 

– Vuoden 2009 pandemian jälkeen ns. sikainfluenssavirus jäi kiertämään maailmaa kausi-influenssatyyppisesti. Näyttää kuitenkin siltä, että se aiheuttaa edelleenkin vakavia taudinkuvia nuorilla aikuisilla ja keski-ikäisillä ihmisillä sekä myös terveillä, kuten silloin 2009 pandemian aikana, Ruotsalainen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei ole valtakunnallisia tietoja influenssaan kuolleista ja vakavasti sairastuneista. Näin siksi, että vakavien influenssainfektioiden seuranta aloitettiin tällä kaudella.

– Olemme saaneet viidestä sairaanhoitopiiristä näytteitä, joita on hieman alle 30. 13 tapauksessa on todettu influenssa, ja näistä 9 on ollut sikainfluenssaviruksen aiheuttamia, kertoo erikoistutkija Niina Ikonen.

THL:n mukaan kentälle on jaettu noin miljoona rokoteannosta ja 200 000 annosta on laitoksella jäljellä. THL ei halua vielä arvioida, kuinka laiskasti tai aktiivisesti rokotteita on otettu. Virallisia lukuja on tulossa keväällä.

Joiltakin paikkakunnilta on tullut viime päivinä pyyntöjä saada lisää rokotteita.

– Selvästi tämä uutisointi on muistuttanut ihmisten mieleen, että tautiin voi kuollakin, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

 

Lue myös:

    Uusimmat