Sikainfluenssa vakavuudeltaan kuin jokatalvinen influenssa

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt sikainfluenssan hoito-ohjeita. Alle kolmevuotiaat lapset poistetaan sikainfluenssan riskiryhmästä. Asiantuntijoiden tuoreen arvion mukaan tauti muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sikainfluenssa on noussut laajimmalle levinneeksi influenssavirukseksi.

WHO:n mukaan H1N1-virus on syrjäyttänyt muut influenssavirustyypit, ja levinnyt nopeasti vallitsevaksi influenssavirukseksi suurimmassa osassa maailmaa.

Ennestään H1N1-influenssan riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat ja osa pitkäaikaissairaista. Ihminen kuuluu riskiryhmään, mikäli hän on jostain syystä alttiimpi sairastumaan sikainfluenssaan kuin keskivertosuomalainen.

Esimerkiksi raskaana olevilla on kohonnut riski saada sikainfluenssan myötä jokin komplikaatio, koska raskaus heikentää yleistä vastustuskykyä.

Tautiin kuolleisuus maailmalla on ollut tähän asti tilastoitua vähäisempää.

Suomessa ei vielä epidemiaa

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomessa ei vielä ole sikainfluenssaepidemiaa. Epidemia alkanee syksyn aikana. Tauti muistuttaa vakavuudeltaan tavallista kausi-influenssaa.

Influenssa H1N1-viruksen hoidosta annettuja ohjeita päivitetään. Taudin oireisiin kuuluvat äkillinen kuume ja hengitystieoireet.

Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla. Potilaita, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, voidaan hoitaa kotona välttäen perheen ulkopuolisia kontakteja. Kotona tulisi pysytellä, kunnes kuume on poissa ja muut oireet ovat vähenemässä.

Epäiltyyn tai varmistettuun influenssa H1N1-viruksen aiheuttamaan tautiin suositellaan edelleen annettavaksi viruslääkitys raskaana oleville, tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastaville, influenssapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilökunnalle sekä sairaalahoitoa tarvitseville.

Kaikki vaikeaoireiset influenssapotilaat voivat saada lääkärin harkinnasta lääkityksen

Kaikkia ei diagnosoida laboratoriossa

Laboratoriot ovat lisänneet voimakkaasti kapasiteettiaan tehdä influenssa H1N1-virustestejä. Kaikkien sairastuneiden diagnoosia ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista varmistaa laboratoriotestein.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääkettä ei määrätä oireettomille henkilöille sairauden ehkäisemiseksi tai mahdollisen ulkomaan matkan aikaiseen tartuntaan varautumiseksi. Poikkeuksena ovat suuren riskin potilaat, kuten vakavaa veritautia sairastavat tai dialyysipotilaat.

Katso Marja Juonalan juttu (Kymmenen uutiset 28.8.2009)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Kymmenen uutiset 28.8.2009)

DOSENTTI: "SIKAINFLUENSSA KUIN JOKATALVINEN INFLUENSSA"

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat