Sikainfluenssa tuli – mitä sitten tapahtuu?

Maailmalla leviävä sikainfluenssa on saanut monet pohtimaan taudin seurauksia.

Toistaiseksi tautia on tavattu 15 maassa ja se on levinnyt enimmäkseen Meksikosta saapuneiden matkaajien mukana. Maailman terveysvirasto WHO:n mukaan influenssan leviämistä ei voi estää, mutta se ei vielä aio julistaa pandemiaa.

Asiantuntijat ovat esittäneet kolme skenaariota, joiden mukaan sikainfluenssa voi kehittyä tästä eteenpäin. Parhaimman skenaarion mukaan sikainfluenssa voi hiljalleen laantua ja kuihtua pois. Tauti voi myös kehittyä joko lieväksi tai vakavaksi pandemiaksi.

Influenssa on helposti muuntuva virus, joka voi kehittyä erittäin nopeasti. suuntaan tai toiseen.

Mikäli virus nyt laantuu, saanee WHO kritiikkiä ylireagoinnista. WHO nosti toissa päivänä taudin takia hälytystason kuusiportaisella asteikolla tasolle viisi.

Vaihtoehtona on myös lievä pandemia. Lievä pandemia koettiin viimeksi vuonna 1968, jolloin H3N2-virus tappoi arviolta miljoona ihmistä. Asiantuntijoiden mukaan samankaltainen virus aiheuttaisi nykyään huomattavasti vähemmän seurauksia, koska markkinoilla on tehokkaampia viruslääkkeitä kuin 40 vuotta sitten.

Jopa aivan tavalliseen influenssavirukseen kuolee vuosittain 250 000 - 500 000 ihmistä. Pandemia erottuisi tavallisesta vuosittaisesta influenssaviruksesta siinä, ettei siihen olisi heti saatavilla rokotetta. Se tarttuisi todennäköisesti myös normaalia laajemmin, eikä ainoastaan nuoriin, vanhoihin tai vastustuskyvyltään heikkoihin.

Kaikista synkin skenaario on vakava pandemia. Vuoden 1918 pandemiaa pidetään tästä pahimpana mahdollisena esimerkkinä. Puolentoista vuoden aikana influenssavirus tappoi ainakin 40 miljoonaa ihmistä. Uhreja ei enää nykyisin syntyisi yhtä paljon, mutta todennäköisesti miljoonia kuolisi.

Lisäksi vuoden 1918 kaltainen influenssa iskisi hurjasti etenkin maailmantalouteen.

Työssäkäyvien määrä vähenisi pandemian seurauksena 40 prosentilla, kun ihmiset olisivat joko kotona sairaana tai hoitamassa sairaita lapsiaan tai omaisiaan. Tämä aiheuttaisi hurjaa tuotannon supistumista, joka pahimmillaan johtaisi tarvikepulaan ja sähkökatkoihin.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat