Sikainfluenssa tarttuu ihmisestä toiseen jo Suomessakin

Sikainfluenssatapauksia on Suomessa vahvistettu jo pitkälti toistasataa. Tartuntatapaukset ovat peräisin paitsi ulkomailta, niin myös kotimaan sisällä tartuntoja on saatu muun muassa asiakaspalvelutehtävissä.

Sairaalahoitoon on sikainfluenssatartunnan vuoksi joutunut toistaiseksi vain harva. Tartuntatautilääkäri Antti Alitalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) vakuuttaakin, että vaikka sikainfluenssa leviääkin Suomessa jo ihmisestä toiseen, aihetta huoleen ei ole.

Tänään on kuitenkin kerrottu, että Ruotsissa hoidetaan tällä hetkellä sikainfluenssapotilasta, jonka tila on hengenvaarallinen. Miehen uskotaan saaneen tartunnan Etelä-Euroopassa lomailleelta omaiseltaan.

Alitalo vakuuttaa, ettei matkailua ole syytä rajoittaa sikainfluenssan pelossa.

- Itse asiassa matkailun vaikutus tulee koko ajan vähenemään, koska tauti siirtyy Suomeen yhä enemmän ja olemme pikkuhiljaa samassa tilanteessa kuin muutkin (maat).

THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu ennusti eilen, että sikainfluenssapandemian huippu sijoittuisi syys-lokakuulle. Alitalo ei sen sijaan suostu arvioimaan mitään ajankohtaa.

Tavallista kausi-influenssaa vaarallisempi

Sikainfluenssa on vaarallisempi kuin tavallinen kausi-influenssa, koska yksi ihmiskehon mahdollisista puolustusjärjestelmän keinoista, eli vasta-aine, puuttuu suurimmalta osalta väestöstä.

Influenssalääke Tamifluta saa kyllä jo Suomessakin. Toistaiseksi lääke on tehonnut täällä hyvin, mutta maailmalla on havaittu myös yksittäisiä sille vastustuskykyisiä viruskantoja. Lääkettä saadaan lisää syyskuun lopulla.

Varsinainen sikainfluenssaan tarkoitettu rokote on yhä kehitteillä. Varsinaisella sikainfluenssarokotteella rokotettaisiin ensimmäiseksi terveydenhuollon henkilöstö, minkä jälkeen raskaana olevat naiset kuuluvat seuraavaan riskiryhmään. Onnistuminen sikainfluenssan torjunnassa riippuu tartuntatautien lääkäri Antti Alitalon mukaan monesta osatekijästä:

- (Epidemian/pandemian) vaikeimman vaiheen ajallinen sijoittuminen ja rokotusaikataulun arviointi vaikuttavat lopputulokseen.

Vaikka sikainfluenssa onkin tavallista kausi-influenssaa vaarallisempi tauti, ei ole täysin tavatonta, että kausi-influenssaan kuolee tavallisia nuoria ihmisiä, mikäli influenssatartunnan päälle tulee vielä bakteeri-infektio.

- Jos ajatellaan rokottamatonta ihmistä, joka sairastuu ensimmäistä kertaa influenssaan, niin silloin tautien vaarallisuudessa ei ole juuri mitään eroa. Tosin kausi-influenssaan on olemassa keino suojautua, jota H1N1-virukseen ei vielä ole olemassa, Alitalo muistuttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei Alitalon mukaan kehota erikseen terveyskeskuksen hankkiutumista, jos sikainfluenssan oireita (korkea kuume, kurkkukipu, yskä, nuha) esiintyy. Sen sijaan päätöksen terveyskeskukseen hankkiutumisesta tekee jokainen itse sen perusteella, kuinka sairaaksi itsensä tuntee.

Lue myös:

    Uusimmat