Mainos

Sikainfluenssa Suomeen vasta syksyllä?

Sikainfluenssan leviäminen Suomessa saattaa lykkääntyä syksyyn, sanovat asiantuntijat.

Hengitystieinfektioiden leviäminen on kesällä hitaampaa ja koulut ovat kiinni. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten ärhäkäksi H1N1-virus osoittautuu tarttumaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Tapani Melkaksen mukaan kohtuullisen rauhallinen tilanne käytetään valmistautumiseen ja varautumiseen. Terveydenhuollossa käydään läpi paperilla olevia suunnitelmia ja pohditaan niiden toteuttamista käytännössä.

- Tässä on tulossa kesä, jolloin influenssa ei yleensä leviä. Saattaa olla, että tässä mennään hitaammin eteenpäin. Aika pitää nyt käyttää valmistautumiseen, sanoi Melkas tiedotustilaisuudessa ministeriössä maanantaina.

Tarkoitus on jakaa vastuuta alueilla yksityisen terveydenhuollon ja työterveydenhuollon kanssa, ettei kaikki kaadu julkisten palvelujen varaan. Lisäksi ministeriössä mietitään lääkevarastojen jakamista eri sairaanhoitopiireille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtajan Juhani Eskolan mukaan varautuminen tähtää siihen, että Suomessa riittää hoitopaikkoja, hoitajia ja yrityksissä työntekijöitä vaikeankin ajan yli.

Uhkana on, että varhain saapuvaan syysinfluenssaan sairastuu tavallista useampi suomalainen. Kellään kun ei ole vastustuskykyä uutta virusta vastaan.

Vaarallisuudesta ei vielä tiedetä

Viruksen vaarallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Yksittäisten potilaiden kannalta tauti vaikuttaa lievältä, mutta asiasta ei voida kuuluttaa lopullista totuutta.

Epävarmuutta on esimerkiksi siitä, miten tappava tauti on ja millaisia komplikaatiota se aiheuttaa, jos se leviää laajemmin väestöön myös Meksikon ulkopuolella. Myös viruksen tartuntakyky on vielä epäselvä.

THL:n tutkimusprofessorin Petri Ruudun mukaan esimerkiksi viruksen aiheuttamasta taudinkuvasta ikääntyville tai sairaille ei ole tarpeeksi tietoa.

- Tapauksista suurin osa on ollut työikäisillä, mutta tämä kuvastanee pikemminkin Meksikon-matkailijoiden ikärakennetta. Me emme kuitenkaan tiedä, mitä tapahtuu, jos virus leviää laajemmin väestöön, sanoi Ruutu.

Varmistettujen sikainfluenssatapausten määrän kerrotaan nousseen vähän yli tuhanteen. Kasvu johtuu lähinnä aiemmin otettujen näytteiden laboratoriotutkimusten valmistumisesta. Suomessa tietoon ei ole tullut uusia epäilyjä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.