Mainos

Sikainfluenssa rantautunee Etelä-Suomeen muutamassa viikossa

Terveydenhuollon asiantuntija arvioi MTV:n Huomenta Suomessa, että sikainfluenssaepidemian saavuttaa Etelä-Suomen muutamassa viikossa. Suomessa on varmistettu noin 500 sikainfluenssatapausta, joista suurin osa on ollut Pohjois-Suomessa.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu muistuttaa, että Pohjois-Suomessa sikainfluenssaepidemia on jo alkanut.

- Suomessa on vajaat 500 varmistettua tapausta Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Alueellinen epidemia on siis alkanut pohjoisessa ja alkamassa muualla maassa.

Lapin ohella Suomessa on esiintynyt toistaiseksi vasta rajoittuneita, pienempiin yhteisöihin rantautuneita tartuntoja. Tästä esimerkkejä ovat varuskuntien sikainfluenssatartunnat.

Ruutu kertoo, että sikainfluenssarokotukset jatkuvat suunnitelmien mukaisesti.

Rokotukset etenevät siten, että viikottain Suomeen tulee 150 000 - 200 000 suuruinen rokote-erä. Rokotteita jaetaan koko Suomeen niin, että painopiste on tällä hetkellä Pohjois-Suomessa, jotta pohjoisessa päästään rokottamaan ensimmäiseksi tartunta-aallon riskiryhmät eli raskaana olevat ja kroonisia sairauksia sairastavat sekä terveydenhuollon henkilöstö.

Pääkaupunkiseudulla Espoo aloittaa raskaana olevien rokottamisen ylihuomenna ja Vantaa 10. marraskuuta.

Tutkimusprosessori Petri Ruutu kertoo, ettei rokotusten etenemisestä ole vielä tarkkoja kattavuuslukuja. Yksittäisten terveyskeskusten järjestelysitä riippuu, kuinka nopeasti rokotukset saadaan käyntiin.

- Kilpajuoksu alkavan epidemian ja rokotusten välillä on alkanut. Rokottaminen on ainoa keino, jolla epidemian vakaviin seurauksiin - sairaalaan joutumiseen, tehohoitoon ja kuolemiin - voidaan vaikuuttaa. Toivotaan, että nimenomaan korkean riskin kohderyhmät saadaan rokotettua, ennen kuin iso aalto saapuu Etelä- ja Keski-Suomeen, Ruutu sanoo.

Ruutu kertoo, että sikainfluenssa käyttäytyy odotettavasti siten, että kun ensimmäisellä alueella epidemia on alkanut, 3- 4 viikon kuluttua samaan vaiheeseen tullaan koko Suomessa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja