Sikainfluenssa leviää Turussa

Turussa on todettu sikainfluenssatartuntoja yhdessä päiväkodissa ja kahdessa koulussa. Yksityisessä englanninkielisessä päiväkodissa sairaana on ainakin 15 lasta ja kaikki kuusi työntekijää.

Ensimmäiset lapset alkoivat kuumeilla jo viime viikon alussa. Ensimmäiset varmistukset tartunnasta tulivat eilen. Kaikkien diagnoosi ei vielä ole varmistunut, kertoo päiväkodin omistaja Jannika Einola.

Ylioppilaskylässä sijaitseva päiväkoti suljettiin tänään Einolan ja vanhempien yhteisellä päätöksellä. Einolan mukaan päiväkoti avataan huomenna, mikäli tilapäistä henkilökuntaa löytyy riittävästi.

Tänään varmistui myös, että sikainfluenssa on levinnyt turkulaisiin kouluihinkin. Wäinö Aaltosen koulussa sairastuneita on kymmenkunta.

- Kaikki sairastuneet eivät ole samalla luokalla, mutta neljä tartunnan saaneista asuu samassa talossa, kertoo kaupungin pandemiaryhmän ylilääkäri Katariina Korkeila.

Kansainvälisessä koulussa sairastuneita on muutama. Kaikkia sairastuneita ei ole testattu.

Tauti iski ennakoitua aiemmin

Korkeilan mukaan tartuntojen lähteistä ei ole varmaa tietoa, mutta näyttää siltä, että kyse on selkeästi kotimaassa saaduista tartunnoista.

Epidemian ennakoitiin leviävän Turkuun vuoden lopulla. Siksi myös rokotukset ovat myöhässä. Ensimmäiset annettiin tällä viikolla. Rokotetta on saatu vasta 4500 annosta. Tällä viikolla odotetaan 2500:aa rokoteannosta.

Koska tautia on jo tavattu useammissa paikoissa, Korkeila ennakoi, että suuri joukko turkulaisia tulee sairastumaan.

- Kaikki eivät kuitenkaan sairastu, hän muistuttaa.

Rokotukset jatkuvat sitä vauhtia, kun rokotetta saadaan. Resursseja rokottamiseen on Korkeilan mukaan riittävästi.

Rajoituksia päiväkotien ja koulujen toimintaan tai peräti niiden sulkemisen ei toistaiseksi ole harkittu, sanoo vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa.

- Tilannetta seurataan päivittäin, ja teemme suunnitelman, mihin lapset sijoitetaan, jos epidemia laajenee.

Liuksan mukaan päiväkodeissa hygieniaan on kiinnitetty erityistä huomioita jo viime keväästä lähtien.

- Rohkaisevaa on, että normaalia kausi-influenssaakin on ollut tänä syksynä tavallista vähemmän.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat