Sikainfluenssa käy pätkätyöläisten kukkarolle

Sikainfluenssa tuo kärjistetysti esille työntekijöiden epäarvoisuuden, kun monet joutuvat olemaan useita päiviä sairauslomalla. Kun toinen sikainfluenssaan sairastunut saa täyttä palkkaa heti sairastuttuaan, saa toinen sairastaa ensimmäisen päivän peräti kokonaan palkatta, tai sairastaa sairauslomansa puolella palkalla.

Puolella palkalla sairastavia ovat monet alle kuukauden töissä olleet kaupan myyjät, metallityöläiset ja valtion määräaikaiset virkamiehet. Juuri aloittaneille pätkätyöläisille sairastaminen tulee kalliiksi, sanoo SAK:n juristi Anu-Tuija Lehto.

- Pätkätyöläisillä on oletettavasti pienempi palkka kuin niillä, jotka ovat olleet pitempään kokopäiväisessä vakituisessa työsuhteessa. Heillä (palkasta menetetty) kaksikymmentä euroa tarkoittaa suhteessa aina enemmän kuin henkilöllä, jolla on kahden tai kolmen tuhannen euron kuukausitulot, sanoo Lehto.

Lehto uskoo, että jatkossa myös työehtosopimuksissa otetaan paremmin huomioon sikainfluenssaepidemian kaltaiset poikkeustapaukset, eli se, että maanlaajuiset epidemiat sairastuttavat suuren osan koko väestöstä.

- Työehtosopimukset muuttuvat hyvin hitaasti. Uskon kuitenkin, että yhä useammalla työpaikalla saa jatkossa sairastaa muutaman päivän ilman lääkärintodistusta, Lehto sanoo.

Palkaton päivä, "krapulapäivä"

Monet rakennustyöläiset saavat sairastaa sikainfluenssan ensimmäisen päivän ilman palkkaa. Tämä tunnetaan alalla "krapulapäivänä", sanoo SAK:n juristi Anu-Tuija Lehto.

Lehto ei pidä rakennusalan palkatonta päivää kovin suurena epäkohtana.

- Monella alalla on neuvoteltu paketti, ja jos siellä on yksi palkaton päivä, saa vastaavasti muuta kompensaatiota palkassa tai muissa eduissa, sanoo Lehto.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat