Mainos

Sikainfluenssa jyllää kouluissa

Opettajien ja oppilaiden sairastuminen sikainfluenssaan haittaa koulutyötä monilla paikkakunnilla. Pahimmillaan opettajista saattaa olla puolet poissa, mikä vaikeuttaa etenkin lukioiden työskentelyä, kun päteviä sijaisiakaan ei ole saatavissa.

Esimerkiksi Kokkolassa Kiviniityn lukiossa oli viime viikolla kuudestatoista opettajasta peräti puolet poissa.

Osa lukion tunneista pyörii sijaisten voimin, osa toisten opettajien avustamana.

- Kyllä se vaikuttaa opiskelijoiden kannalta sillä tavalla että he joutuvat hyvin paljon itsenäiseen työskentelyyn, Kiviniityn lukion apulaisrehtori Heikki Jaakonaho arvioi sairastelun vaikutuksia.

- Oppilaat joutuvat ottamaan asioista itse selvää. Joku toinen opettaja käy omien oppituntiensa ohella antamassa tehtäviä näille oppilaille ja sitten käyvät seuraamassa välillä miten työt edistyvät.

Oppilaista jopa kolmasosa sairaana

Opettajien ohella sikainfluenssan kourissa on myös oppilaita.

Vaasan keskuskoulussa yli 150 oppilaan epäillään sairastuneen sikainfluenssaan. Koulun 380 oppilaasta oli maanantaina sairaana 151. Myös muutama opettaja oli kaatunut petiin.

Ensimmäiset oppilaat sairastuivat viime viikolla, kertoo keskuskoulun terveydenhoitaja Outi Peltokangas. Muutamalta oppilaalta otettiin tuolloin sikainfluenssatesti, ja testitulokset vahvistivat heidän sairastavan sikainfluenssaa.

Osalla sairastuneita on ollut lieviä flunssaoireita, osalla on jopa 40 asteen kuume, selvittää Peltokangas. Keskuskoulussa on ala-asteen oppilaita.

Epidemia laskeutumassa rannikolle ja Pirkanmaalle

Tampereella taas Kämmenniemen yhtenäiskoulun 428 oppilaasta noin kolmasosa oli tänään sairastunut. Myös yhdeksän opettajaa oli poissa työstä. Osa tosin saattoi olla hoitamassa omaa sairasta lastaan.

-Tänään pidettiin mahdollisuuksien mukaan normaalit oppitunnit. Jos luokasta oli paljon oppilaita pois, emme menneet niin paljon eteenpäin, kertoo Kämmenniemen yhtenäiskoulun apulaisrehtori Taina Yli-Pietilä.

-Ei meillä ole ihmeempiä suunnitelmia, päivä kerrallaan. Hyvässä ilmapiirissä on edetty. Rehtori on tiedottanut sairastumisista vanhemmille.

Tähän mennessä sikainfluenssa on esiintynyt laajempina epidemioina Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muualla Suomessa on ollut kerrallaan joitakin kymmeniä sairastuneita.

Nyt vaikuttaisi siltä, että sikainfluenssa on laskeutumassa myös rannikolle ja Pirkanmaalle.

Katso Outi Airolan raportti Kokkolasta

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.