Sikainfluenssa alkoi Meksikosta

Maailma pelästyi pahanpäiväisesti, kun ensimmäiset kuolemantapaukset varmistuivat sikainfluenssaksi Meksikossa perjantaina 24.4. Meksikossa kuolonuhrien määrä nousi parin päivän sisällä yli sadan, ja tautitapauksia todettiin nopeasti toista tuhatta.

Jo viikonloppuna tautitapauksia löytyi myös Yhdysvalloista ja Kanadasta. Eurooppaan sikainfluenssa rantautui maanantaina 27.4., jolloin Espanjassa yksi tautiepäily varmistui sikainfluenssaksi. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa kukaan ei kuitenkaan ole kuollut tautiin.

Suomi on valmistautunut sikainfluenssan leviämiseen muun muassa lääkkein. Suomessa lääkettä löytyisi noin 1,3 miljoonalle sairastuneelle. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä rauhoitteli kertomalla, että Suomella on erittäin hyvät valmiussuunnitelmat pandemian varalta.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut, että Yhdysvalloissa kehitetään parhaillaan rokotetta sikainfluenssan varalle. WHO ei kokouksessaan maanantaina (27.4.) laatinut minkäänlaisia matkustusrajoituksia.

Mikä sikainfluenssa?

Sikainfluenssan aiheuttaa influenssa A -virus, joka on äkillinen sikojen hengitystieinfektio. Sikojen kuolleisuus tautiin on vähäistä ja toipuminen tapahtuu useimmiten muutamien päivien kuluessa. Tähän mennessä sioista on löytynyt kolmea influenssa A -viruksen alatyyppiä: H1N1, H1N2 ja H3N2.

Yhdysvalloissa ja Meksikossa jylläävä uusi sikainfluenssavirus sisältää sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä. Tällaista yhdistelmää ei ole todettu koskaan aikaisemmin.

Useimmiten sikainfluenssa siirtyy ihmiseen tämän oltua suoraan kosketuksissa sikoihin tai niiden läheisyydessä, mutta tuoreimpien tietojen mukaan viruksen uskotaan tarttuvan ihmisestä toiseen. Virusta ei kuitenkaan voi saada sianlihatuotteita syömällä.

Ihmisillä sikainfluenssan oireet muistuttavat tavanomaisia influenssaoireita, mm. äkillinen kuume ja hengitystieoireet sekä joissain tapauksissa myös ripuli ovat taudin oireita. Ihmisille tarkoitettua täsmärokotetta ei ole, mutta influenssan hoidossa yleisesti käytetyt lääkkeet, kuten oseltamiviiri ja tsanamiviiri tehoavat useimpiin sikainfluenssaviruksiin.

Terveysviranomaiset kehottavatkin ihmisiä suojautumaan sikainfluenssalta huolehtimalla erityisesti käsihygieniasta, välttämällä pisaratartuntoja ja sairastuneita ihmisiä.

(MTV3)

Katso lisää:

Lue myös:

    Uusimmat