Mainos

Sijoitusmarkkinat muuttuneet selkeämmiksi

Åke ja Leena Blomqvistin tapauksesta saadaan merkittävä ennakkopäätös, arvioi professori Vesa Puttonen Helsingin kauppakorkeakoulusta.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Nordean maksamaan takaisin sijoitusrahastossa hävityt miljoona euroa tanssiopettaja Åke ja Leena Blomqvistille. Oikeuden mukaan pankki oli antanut harhaan johtavaa tietoa rahastosijoituksen tuotosta.

- Kyse on niin merkittävästä linjanvedosta, että uskon, että asiaa tullaan käsittelemään ylemmissä oikeusasteissa, Puttonen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Hän ohjeistaa, että nyt muiden sijoitushenkivakuutuksessa tappiota kärsineiden kannattaa odottaa sitä, valittaako pankki hovioikeuteen.

Sijoittajien odotukset nyt maan pinnalla

Professori Vesa Puttonen sanoo, että maailma on muuttunut muutamassa vuodessa sekä sijoittajien odotusten että pankkien lupausten kannalta.

- Tänä päivänä markkinat ovat selkeämmät. Myös sijoittajien odotukset ovat rationaalisempia: ei odoteta ylituottoja ja ymmärretään, että sijoittamiseen liittyy riskejä.

Puttonen muistuttaa, että pankilla on tänä päivänä velvollisuus kertoa sijoittamiseen liittyvistä riskeistä.

- Nyt on voimassa Euroopan laajuinen sijoitusneuvontadirektiivi. Se käsittelee sitä, miten sijoitusneuvoja annetaan ja miten niistä dokumentoidaan. Tänä päivänä sijoitusneuvojalta odotetaan aika paljon. Sijoitusneuvojille on tullut oma tutkintokin, Puttonen toteaa.

Myös asiakkaalta odotetaan perehtymistä ja hänen tulee toimittaa sijoitusta varten lukuisia papereita. Puttonen kertoo, että monet asiakkaat valittavatkin liiasta paperityöstä käytännön sijoittamisessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.