Sijoituskerhon jäsenet kiistävät pyramidipeliepäilyn

Sisäministeriön mukaan sijoituskerho WinClubin toiminta on etenemässä poliisitutkintaan. Mikäli epäilyt osoittautuvat oikeiksi, kyseessä saattaa olla yksi Suomen suurimmista pyramidihuijauksista.

Arpajais- ja asehallintoyksikön päällikön Jouni Laihon mukaan näyttää selvältä, että WinClubin pyramidipeliepäily etenee poliisitutkintaan. Ministeriö on saanut runsaasti yhteydenottoja ja viimeisen vuorokauden aikana yksikköön on lähetetty suuri määrä materiaalia liittyen WinClubiin. Sitä käydään nyt läpi yksikössä.

- Kyllä tutkintapyyntö poliisille on nyt asialistalla, kertoo Laiho.

Ministeriössä ollaan jo kärryillä siitä, ketkä ovat sijoituskerhon taustahahmoja. Ainakin yksi heistä asuu ulkomailla.

"Kaveri purjehtii voittorahoilla Amerikassa"

WinClubin alkuperäisiin jäseniin kuuluva mies kertoo tienanneensa runsaasti, ainakin satojatuhansia euroja. Jäsenmääräksi hän arvioi useita tuhansia, ehkä noin 6000. Hän ei suostu kuitenkaan paljastamaan toiminnan johtohahmojen henkilöllisyyksiä.

- Me maksamme verot ihan normaalisti ja toiminta on muutenkin laillista, mies vakuuttaa.

Mies sanoo tuntevansa sijoituskerhon toimintaperiaatteet ja kieltää tuntevansa epävarmuutta viime päivien tapahtumien takia. Hän sanoo olevansa varma, että tuotot tulevat nimenomaan valuuttakaupasta, ei uusien jäsenten maksuista.

Myöhemmin klubiin liittynyt toinen jäsen on niinikään ärtynyt epäilyistä, joita sijoituskerhoon liitetään.

- Tämä on hyvä klubi. Täällä tienaa. Esimerkiksi pidempään jäsenenä ollut kaveri on jättänyt työnteon ja purjehtii Amerikassa voittorahoillaan, tuore jäsen kertoo.

Mies itse lähti mukaan noin vuosi sitten ja on omien sanojensa mukaan laittanut WinClubiin yli 10 000 euroa. Reilun voitonkin hän sanoo saaneensa.

- Mitään en ole vielä nostanut ulos, koska ajattelin odottaa ensi vuoteen.

Toiminta salamyhkäistä

Jäsenet eivät pidä kummallisena sitä, että sijoituskerhon johtohahmoista tai heidän yhteystiedoistaan on äärimmäisen vaikea saada selkoa. He eivät myöskään näe syytä ottaa yhteyttä viranomaiseen, koska toiminta on heidän mielestään täysin laillista.

Ministeriön tietojen mukaan WinClubin jäsenet sidotaan tiukkoihin vaitiololupauksiin, mikä on sekin vaikeuttanut tutkintaa.

Aiemmin viikolla toimitukseen otti yhteyttä entinen jäsen, joka oli jättänyt WinClubin muutama vuosi sitten ryhdyttyään epäilemään toiminnan laillisuutta.

Hänen mukaansa yhteisöllä oli jo silloin erittäin tiukat säännöt vaitio-olon suhteen. Entinen jäsen epäilee, että nykyään sijoituskerholla voisi olla jopa 10 000 jäsentä. Tuohon aikaan väitetty liiketoiminta keskittyi urheiluvedonlyöntiin, kun nykyään WinClub kertoo tienaavansa valuuttakaupalla.

WinClubin sivustot suljettiin illalla

Pyramidihuijauksesta epäilty WinClub sulki eilen illalla internetsivustonsa ja perusteli sitä tietokantapäivityksillä, mutta avasi ne jälleen tänään aamulla. Sisäänkirjautumissivu tuli uudelleen näkyviin ja WinClub ilmoitti lähettävänsä jäsenilleen uudet salasanat.

Tiettävästi erään internetin keskusteluketjun osallistujat olivat päässeet linkin kautta tutustumaan sijoituskerhon tietokantaan, minkä jälkeen sivusto suljettiin. Pitkäaikaisen jäsenen tietojen mukaan kyseessä oli vain tietoturvaongelma, joka korjataan pikaisesti.

Internetin keskustelupalstoille on ylipäätään vuotanut viime päivien aikana runsaasti tietoja, joiden kerrotaan olevan peräisin sijoituskerhon nettisivuilta.

"Jäsenmäärää usein liioitellaan"

Verkostohuijauksiin perehtynyt Petteri Haipola pitää entisen jäsenen esittämää arviota jopa 10 000 jäsenestä yllättävän suurena.

- Todennäköisemmin kyse voi olla muutamista tuhansista. Erääseen verkostoon tiedän liittyneen jopa 9000 jäsentä, mikä on suomalaisittain suuri luku. Pitää myös muistaa, että pyramidihuijauksissa järjestelmän pyörittäjät mielellään liioittelevat jäsenmäärää, jotta toiminta vaikuttaisi houkuttelevalta, Haipola painottaa.

Jos epäilyt osoittautuvat oikeksi ja tiedot WinClubiin sijoitetuista summista pitävät paikkansa, kyseessä saattaa olla yksi Suomen suurimmista pyramidihuijauksista.

Pyramidihuijaukset rakentuvat niin, että todellisuudessa toiminnasta ulos maksettavat tuotot koostuvat pyramidiin uusien jäsenten pääomista. Puhutaan myös ns. Ponzi-huijauksesta, jossa huijari keksii kuvitellun tai olemassa olevan sijoituskohteen, johon ryhdytään keräämään rahaa. Oleellista on, että kohteen todellinen arvo on vain murto-osa väitetystä tai kohde on keksitty eli sitä ei ole lainkaan olemassa.

(MTV3-Salla Vuorikoski)

Lue myös:

    Uusimmat