Mainos

Sijoitushuijaukset: Suomalaisella rahalla saatetaan tukea terrorismia

Suomalaisilta huijattua rahaa saattaa päätyä terroristien käsiin. Näin arvioi keskusrikospoliisi.

Rahaa huijataan ulkomaille esimerkiksi katteettomien sijoitustuottolupausten ja niin sanottujen nigerialaiskirjeiden avulla. Huijausten jäljet johtavat krp:n mukaan usein Afrikan maihin ja yksittäiseltä uhrilta saatetaan saada kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia euroja.

– Yksi mahdollisuus on se, että huijausrahoista kuoritaan ensin osa päältä pois. Osalla varoista voidaan rahoittaa rikollista toimintaa ja varoja voi mennä kriisialueille terrorismitarkoituksessa, arvioi rikostarkastaja Markku Ranta-aho keskusrikospoliisin rahanpesun torjuntalinjalta.

Ranta-aho kuitenkin muistuttaa, että terrorismin tukemisen toteen näyttäminen on vaikeaa. Huijaritkin jäävät poikkeuksetta poliisin ulottumattomiin.

– En muista yhtään tapausta, jossa ulkomaalainen sijoitushuijari olisi saatu kiinni ja teoistaan vastuuseen, Ranta-aho sanoo.

Rahan jäljittäminen on yhtä mahdotonta. Petosrahat liikkuvat ympäri maailmaa, usein käteisenä ja väärennettyjen henkilöllisyyden turvin.

– Usein näihin tapauksiin liittyvät valtiot, joissa talouselämä pyörii paljon käteisvarojen ympärillä. Pankkijärjestelmä on heikko ja vaikeammin seurattavissa, Ranta-aho listaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.