Mainos

Sijoitusasuntoja ostetaan heppoisin perustein

Sijoitusasuntoja ostetaan Vuokraturvan mukaan liian kevyin perustein.

Sijoitusmielessä lainarahalla ostetaan nykyään vilkkaasti asuntoja, eivätkä asialla ole pelkästään asuntosijoittamisen konkarit.

- Tällä hetkellä liikkeellä on tavallista enemmän kokemattomia sijoittajia, jotka tekevät päätöksiä tunteella perusteellisen laskemisen sijaan, arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Aloitteleva asuntosijoittaja tekee usein malttamattomuuttaan virheitä, jotka tulevat ajan myötä kalliiksi. Vuokraturvan mukaan pahimpia virheitä ovat liian kalliilla ostaminen ja pitkän aikavälin lainakustannusten arvioiminen alakanttiin. Asunnon myyjien ja myyntivälittäjien kannalta tämä ilmiö on tervetullut.

Remontit selville ja laskin käteen

Kokematon sijoittaja ei välttämättä tule ajatelleeksi asuntokohteen peruskorjaustilannetta. Isännöitsijätodistus ei useinkaan kerro kokokuvaa edessä olevista remonteista. Metsolan mukaan kannattaakin perehtyä rakennusten teknisiin käyttöikiin, eli siihen millä tahdilla taloissa yleensä uusitaan esimerkiksi putket tai julkisivu.

- Jos taloyhtiössä on sähköt 50-luvulta, on niiden uusiminen lähitulevaisuudessa edessä huolimatta siitä, mitä isännöintitodistuksessa lukee.

Yli puolet uusista asuntosijoittajista huomaa myöhemmin pettyneensä sijoitukseensa tavalla tai toisella. Asuntoon sijoittaminen koetaan turvasatamaksi, eikä ostopäätöstä harkita yhtä tarkkaan kuin saman rahamäärän sijoittamista pörssiyhtiön osakkeisiin.

- On tehtävä tarkka laskelma asunnon tuottavuudesta, ja mietittävä, miten asunto pärjää markkinoiden muille sijoituskohteille, Nordean ekonomisti Tarja Svartström toteaa.

Vuokraturvan mukaan asuntosijoittaminen vaatii onnistuakseen perehtymistä ja hieman opiskeluakin. Julkisuuden perusteella ei vielä kannata rynnätä asuntonäytöille kauppoja hieromaan.

- Vanhoista konkareista on hyvä ottaa mallia, eikä uskoa sitä mitä taksikuskit juttelevat, Metsola muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.