Mainos

Sijoittajat pessimistisiä

Aasian, Venäjän ja Latinalaisen Amerikan talouskriisit ovat heikentäneet sijoittajien uskoa osakekurssien nousuun. Tiistaina julkistetun sijoittajabarometrin mukaan sijoitusalan ammattilaisista enää vain 36 prosenttia uskoi osakekurssien nousevan seuraavan puolen vuoden aikana. Vielä keväällä kurssinousuun uskoi 50 prosenttia.

Laskevaa kurssikehitystä odotti kyselyn mukaan neljä asiantuntijaa kymmenestä, ja ennallaan kurssien uskoi säilyvän vastaajista 24 prosenttia. Vastaajista 60 prosenttia uskoi myös, että hex-indeksi on jo nyt saavuttanut suhdannekierron huipun.

Vain 16 prosenttia asiantuntijoista arvioi pörssiosakkeiden suosion nousevan seuraavan puolen vuoden aikana muihin sijoituskohteisiin kuten korko- ja kiinteistösijoituksiin verrattuna. Pörssiosakkeiden suosio on laskenut voimakkaasti viime keväästä, jolloin peräti 58 prosenttia uskoi niiden suosion kasvuun muihin sijoituskohteisiin verrattuna.

Vuositasolla usko kurssinousuun on sijoitusammattilaisten keskuudessa sen sijaan säilynyt ja jopa hieman vahvistunut. Vuoden periodilla enemmistö eli 60 prosenttia vastaajista uskoi osakekurssien nousevan. Viime maaliskuussa myönteiseen kurssikehitykseen uskoi 52 prosenttia vastaajista.

Korkotason uskotaan nousevan seuraavan puolen vuoden aikana. Yritysten suosituimpina sijoituskohteina olivat edelleen käteinen ja lyhyet korkosijoitukset, ja suurin osa vastaajayrityksistä on tehnyt näitä viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

Pörssisäätiön ja Kauppalehden teettämä kyselytutkimus tehtiin elokuun viimeisellä viikolla, ja tutkimuksessa haastateltiin 50:tä pankkien, vakuutusyhtiöiden, sijoitusrahastojen ja suuryritysten sijoitustoiminannan ammattilaista.

Analyytikot uskovat nousuun

Pörssi 98 -seminaarissa tiistaina Helsingissä uskottiin osakekurssien nousevan myös ensi vuonna jonkin verran. Neljä sijoitusanalyytikkoa arvioi hex-yleisindeksin vahvistuvan ensi vuonna 10-20 prosenttia. Nousun taustalla nähtiin kuitenkin Nokian ja pörssiin syksyllä listautuvan Soneran vahvuus.

Loppuvuoden osalta Hex-indeksin kehityksen arvioitiin pysyvän lähes ennallaan. Arvioitaessa koko kuluvan vuoden kurssinousua neljän analyytikon arviot hajosivat 32:n ja 40 prosentin välille. Analyytikkojen tämän syksyn suosikkiosakkeita oli poikkeuksetta Nokia, mutta kolmen suosikin listalle kipusivat useilla myös Sonera, Raisio, Finnlines ja Helsingin Puhelin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.