Sijoittajat odottavat duumalta hyväksyntää kriisipaketille

Ruplan tämänpäiväistä arvoa oli vaikea saada selville, sillä ruplan päästäminen kellumaan pysähdytti ruplakaupan lähes kokonaan. Venäjän hallitus ja keskuspankki laajensivat aamulla ruplan vaihteluväliä siten, että käytännössä rupla päästettiin kellumaan. Päätöksen myötä kauppa Moskovan valuuttapörssissä alkoi pari tuntia myöhässä.

Valuuttakaupan alettua ruplan noteeraus valuuttapörssissä oli vain hivenen perjantaista alempi, mutta venäläispankkien välisessä kaupassa ruplan kurssi laski tuntuvasti. Nämä kurssit olivat kuitenkin indikatiivisia eli ei ole takeita, että näillä hinnoilla kauppaa todella olisi käyty.

Venäläispankkien välisillä markkinoilla ruplan arvo dollariin nähden liikkui 7-8 välillä eli 10-20 prosenttia perjantaista alempana. Sekaannus ruplan ympärillä heijastui myös muihin valuuttoihin. Saksalla on suuret saatavat Venäjältä ja niinpä Saksan markka aluksi heikkeni. Sijoittajat vaihtoivat Saksan markkojaan dollareiksi ja punniksi, joiden arvot aamulla nousivat selvästi. Päivän mittaan tilanne kuitenkin rahoittui ja sekä dollarin että punnan arvot laskivat aamun tasoille.

Suomalaispankeissa arvioitiin, että Venäjän valuuttatilannetta rahoittaisi selvästi, jos Venäjän duuma hyväksyisi suunnitellun kriisipaketin. Merkittävä osa kriisipakettia on verouudistus ja etenkin verojen keräämisen tehostaminen.

Jälkihoito tärkeää

Ulkomaankauppaministeri Ole Norrbackin mielestä on tärkeää, että Venäjän hallitus onnistuu tosiasiallisen devalvaation taloudellisessa jälkihoidossa.
-Devalvaatio ei poista Venäjän talousongelmine perussyitä, joista keskeisimpiä ovat energia- ja raaka-ainevoittoisen viennin maailmanmarkkinahintojen lasku, valtion budjettitalouden epätasapaino, yritysten välinen maksukriisi ja hallinnon heikko toimivuus, sanoi Norrback.

Joillekin suomalaisyrityksille Venäjän vienti on merkittävää, mutta se on hänen mukaansa yleisesti kuitenkin vain pieni osa kokonaisviennistä, joten Venäjän päätöksillä on rajallisia suoria vaikutuksia Suomen talouskehitykseen. Hän uskoi myös devalvaation välillisten vaikutusten myös Euroopassa jäävän vähäisiksi.

Moskovan pörssi laski

Moskovassa osakekauppaa käytiin tänään hermostuneesti ja pörssi haki oikeaa suuntaa. Pörssikaupan päättyessä osakkeiden hinnat Moskovan pörssissä olivat laskeneet päivän aikana 4,9 prosenttia. Osakevaihto Moskovassa jäi vaatimattomaan 57 miljoonaan markkaan. Heti valuuttapäätöksen jälkeen osakkeiden hinnat lähtivät laskuun, ja enimmillään kurssikehitystä kuvaava RTS-indeksi mittasi laskuksi maanantaina 15 prosenttia. Etenkin pankkien osakkeet olivat aamulla tuntuvassa laskussa.

Puolenpäivän jälkeen RTS-indeksi käväisi kuitenkin perjantain päätöstason yläpuolella, mutta myöhemmin iltapäivällä kurssit kääntyivät jälleen laskuun. Tänään laskivat etenkin energiayhtiöiden osakkeet, joille devalvaation vaikutukset ovat kielteisiä. Viime viikolla arviot ruplan devalvaatiosta pitivät osakkeiden hinnat voimakkaassa laskussa. Jyrkän kurssilaskun vuoksi osakekauppa Moskovassa jouduttiin jopa keskeyttämään muutamana päivänä.

Heijastui Euroopan pörsseihin

Venäjän päätökset heijastuivat myös muiden Euroopan pörsseihin. Kaikissa keskeisissä Euroopan pörsseissä kurssit olivat vielä päivällä tuntuvassa laskussa, ja Saksassa etenkin laajasti Venäjää luotottaneiden pankkien osakkeet laskivat. Myöhemmin iltapäivällä Frankfurtin pörssi toipui ja päätyi hienoiseen 0,2 prosentin nousuun. Pariisissa kurssit olivat laskussa.

New Yorkin kurssikehitystä ennakoiva indeksitermiini oli iltapäivällä laskussa. New Yorkin pörssi avautui kuitenkin hienoisessa nousussa, ja vajaan kahden tunnin kaupankäynnin jälkeen Dow Jones oli vahvistunut jo 0,4 prosenttia.


Lue myös:

    Uusimmat