Siivouspäiväkö perheen painajainen?

Siivouspäivän perheriidat? Kaikillahan on niistä kokemusta. Mutta mistä me silloin riitelemme? Eikö siivouspäivä voisi sujua ilman mökötystä?

Siivouspäivä on monessa perheessä koettelemusten päivä, josta ei selvitä ilman itkua ja hammastenkiristystä. Riitaa tulee niin siitä, kenen tehtäväksi kodin askareet useimmin kaatuvat, kuin siitä, kuinka usein kotia ylipäätään tulisi puunata. Ja tarvitseeko niitä mattojakaan nyt joka kerta viedä ulos tampattavaksi?

Näitä ja muita kiperiä kysymyksiä selvitellessä rakentavana keskusteluna alkanut mielipiteenvaihto muuttuu huomaamatta kitkeräksi välienselvittelyksi ja pahimmassa tapauksessa tuntikausien mykkäkouluksi.

Riidan ollessa kuumimmillaan riitapukarit eivät ehkä tule ajatelleeksi, että siivouspäivästäkin voisi selvitä ilman suuria tunnekuohuja ja tarpeetonta melodraamaa. Siksi siivouspäivään liittyviä pahimpia sudenkuoppia kannattaakin pohtia silloin, kun imurin tai mopin varteen tarttuminen ei vielä ole ajankohtaista.

Avuksi analyysiin Helmi tarjoaa asiantuntija-apua sekä kansanviisauksia Suomesta ja ulkomailtakin.

Kyllä routa porsaan kotiin ajaa

Ongelma: Tunnetko olevasi aina kodissasi se, joka joutuu huolehtimaan, että koti pysyy asuttavassa kunnossa? Yllätätkö itsesi korjailemasta puolisosi jälkiä ja viemästä sinne tänne lojumaan jääneitä vaatekappaleita tai muuta omaisuutta omille paikoilleen?

Ratkaisu ongelmaan: Siivouspäivän marttyyrina ei kenenkään ole hyvä olla. Jos kodinhoito lankeaa perheessä yksille harteille, ei tarvitse ennustajan lahjoja arvatakseen, että ennen pitkää edessä on Suuri Välienselvittely. Ja kun vastahankainen kodinhoitaja on aikansa ehtinyt miettiä kokemaansa vääryyttä, välejä selvitellessä mukaan sotkeutuvat helposti kaikki muutkin mieltä kaihertavat asiat. Siinä saavat kyytiä niin puolison kaveripiiri kuin häälahjaksi anopilta saatu maisemataulun kuvatuskin!

Jotta avoin sotatila voitaisiin välttää, kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista kehottaa turvautumaan hivutustaktiikkaan. - Jos vaatteita lojuu siellä täällä, järjestetään niin, että molemmat hoitavat omat vaatteensa ja omat kaappinsa. Katsotaan, kauanko toinen (sottaaja) viihtyy ryppyisissä vaatteissaan, jotka rupeavat jo kenties keräämään pölyä ja hajuakin, kun ne lojuvat sohvilla ja tuoleilla.

Miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta

Ongelma: Lykätäänkö teidän perheessä aina siivousta viimeiseen asti, koska kaikkien mielestä siivoaminen on inhottavaa? Voi sitä murheen päivää, kun siivouspäivä vihdoin koittaa, ja löydät itsesi jälleen mopin varresta!

Ratkaisu ongelmaan: Vaikka tänä tasa-arvon aikana onkin hyvä, että naisilla ja miehillä on yhtäläiset mahdollisuudet ryhtyä koneinsinööreiksi tai kampaajiksi, rekankuljettajiksi tai ravintoterapeuteiksi, siivouspäivänä eri sukupuolten väliset erot on silti hyvä pitää mielessä. Äärimmäisen epätieteellisen ja pelkkiin arkisiin havaintoihin pohjautuvan näkemyksen mukaan miehet nimittäin innostuvat siivouksessakin kaikenlaisesta pärinästä ja hurinasta.

- Miehet ovat siivoamisessakin ehkä teknisempiä kuin naiset. Miehet tykkäävät hoitaa imurilla aika paljon asioita - se kun on kone ja hoitaa hommansa. Naiset taas ovat ehkä herkempiä tarttumaan keveisiin menetelmiin, esimerkiksi pölyt voidaan pyyhkiä siivousliinalla, summaa Hanna Pikkarainen.

Miksipä ei siis käyttää tätä hyväksi? Jos kotoa löytyy luontojaan imurimies ja pölyhuiskanainen, niin mieltymysten mukainen työnjako helpottaa varmasti itse kunkin siivouspäivän stressiä. Ikäviäkin työtehtäviä jää silti varmasti jaettavaksi, mutta niiden suhteen voidaan noudattaa perinteistä tasa-arvon mallia, jotta siivouspäivän marttyyri ei pääse pujahtamaan esiin siivouskomerosta.

Ei kukaan itsekseen riitele

Ongelma: Oletko sitä mieltä, että muut perheenjäsenet eivät kerta kaikkiaan osaa siivota oikein? Esimerkiksi puolisosi imuroi pullan murut leikkuulaudalta ja käyttää liian vähän vettä lattiaa pyyhkiessään.

Ratkaisu ongelmaan: Kurkista sielusi sopukoihin ja myönnä, että kenties omat käsityksesi kodinhoidosta eivät olekaan Absoluuttinen Totuus. Kun huomaat käyttäväsi samaa puhdistusainetta kuin äitisi tai tuntevasi vastustamatonta halua viedä matot ulos perjantaisin tuulettumaan, kuten isälläsi oli tapana tehdä, tiedät, mistä siivousoppisi loppujen lopuksi ammennat.

Silloin tajuat myös, miksi puolisosi itsepintaisesti käyttää lattiariepuna sitä iänikuista, parhaat päivänsä aikaa sitten nähnyttä froteepyyhettä. Ja niinhän se on, että siivouksessa, kuten elämässä muutenkin, ymmärrys on avain avoimeen mielipiteenvaihtoon.

- Ei pidä tyrkyttää vain omia käsityksiään siivouksesta ja sanoa, että nyt on perjantai ja nyt siivotaan ja sillä hyvä! kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen kiteyttää ytimekkäästi.

Hannan vinkkejä vaivattomampaan kodinhoitoon

Siivoa vähän kerrallaan, joka päivä hieman.

- Pysäytä lika eteiseen. Jopa 90 prosenttia liasta tulee ulkoa.- Järjestys säilyy paremmin, kun tavaroille on omat paikkansa.- Käytä siivouksessa käteviä sumutinpulloja. Voit tehdä pulloon valmiiksi pesuaineliuoksen esimerkiksi vedellä laimennetusta astianpesuaineesta.

Tee työt sopivana ajankohtana, ei välttämättä viikonloppuna. Perheessä ei tarvitse olla erityistä siivouspäivää, vaan siivouksen tulisi liittyä joustavasti kodin muihin toimintoihin.

Ole joustava ja hyväksy myös ajoittainen pölyisyys ja epäjärjestys.

Hanki kotiisi hyvät siivousvälineet.

Joka kodin siivouskomeron perusvälineet:

- hyvä imuri- ikkunapesin ja -kuivain- irtovarrellinen lattiamoppi ja -kuivain. Mopin irtovarren saa kiinnitettyä tarvittaessa myös muihin siivousvälineisiin.- siivousliinoja, esim. mikroliinoja. Käytä useita siivousliinoja siten, että esimerkiksi keittiössä on oma siivousliinansa. Kylpyhuoneeseen varataan oma puhdistusliinansa, minkä lisäksi myös wc-istuimelle tulisi olla oma liinansa. - pehmeä juuriharja saunan ja pesutilojen pesuun. Vanhaa tiskiharjaa voi puolestaan käyttää esimerkiksi lavuaarin ja vesihanojen puhdistukseen.- heikosti hapan tai emäksinen yleispuhdistusaine. Esimerkiksi astianpesuaine toimii hyvänä kodin yleispuhdistusaineena.

Lue myös:

    Uusimmat