Mainos

Siitosen valinnasta valitettu KHO:een

Helsingin kaupunginjohtajan valinnasta on valitettu KHO:een. Valittajan mielestä valinta tapahtui virheellisessä järjestyksessä ja valtuusto ylitti toimivaltansa.

Kapteeni evp Kauko J. Laihanen pyytää KHO:ta kumoamaan Helsingin kaupunginvaltuuston viime maaliskuussa tekemän päätöksen Helsingin kaupunginjohtajan valinnasta. Laihanen uudistaa valituksessaan sen, mitä hän oli esittänyt valittaessaan asiasta Uudenmaan lääninoikeuteen. Lääninoikeus hylkäsi valituksen heinäkuussa.

Laihanen katsoo, ettei Eva-Riitta Siitonen (kok.) olisi saanut enemmistöä annetuista äänistä kaupunginvaltuuston äänestyksessä. Siitonen sai 42 ja Pekka Korpinen (sd.) 41 ääntä. Lisäksi kaksi äänestykseen osallistuneista 85 kaupunginvaltuutetusta jätti tyhjän äänestyslipun. Laihasen mielestä äänestäjällä on oikeus käyttää äänioikeuttaan eli antaa äänensä myös äänestämällä tyhjää. Siten kaupunginjohtajan vaalissa ei Laihasen mielestä äänestänyt 83 vaan 85 valtuutettua.

Uudenmaan lääninoikeuden ratkaisun ja perustelujen mukaan "tyhjä äänestyslippu ei sisällä sellaista oikeudellisesti pätevää kannanottoa eri ehdokkaiden välillä, mitä edellytetään henkilövaaliin osallistuvilta."

Helsingin kaupunginkanslian lainopillinen osasto katsoo, ettei valittaja ole nyt esittänyt mitään uutta asiaan oikeudellisesti vaikuttavaa. Siten valitus tulisi lainopillisen osaston mukaan hylätä myös KHO:ssa.

Myös Helsingin kaupunginhallitus yhtyi tänä iltana yksimielisesti kaupungin lainopillisen osaston kantaan asiassa. Kaupunginhallitus esittää siten valituksen hylkäämistä KHO:ssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.