Mainos

Siirtolaisvirta Kanariansaarille kiihtyi

Vuorokauden aikana Epanjaan tulijoita on ollut ennätykselliset 650. Espanjan hallitus on käynnistänyt diplomaattisen kampanjan siirtolaisvirran pysäyttämiseksi.

Kanariansaarille on saapunut yli tuhat laitonta siirtolaista Afrikasta viikon kuluessa, kertovat Espanjan viranomaiset. Satoja ihmisiä on Punaisen Ristin mukaan hukkunut heidän yrittäessään päästä saarille heikkokuntoisilla aluksilla.

Vuorokauden kuluessa tulijoita on ollut yli 650, kertoivat viranomaiset. Tämä on ennätyksellinen määrä.

Laittomien tulijoiden määrä on kasvanut jatkuvasti, vaikka Espanjan hallitus on käynnistänyt diplomaattisen kampanjan siirtolaisvirran pysäyttämiseksi. Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos on nimennyt erityislähettilään ja diplomaattiryhmän, joka lähtee sunnuntaina kiertomatkalle useisiin Afrikan länsirannikon maihin. Ryhmä pyrkii yhteisymmärryksessä Afrikan maiden kanssa saamaan laitonta siirtolaisuutta aisoihin.

Espanjan pääministeri José Luis Zapatero on sanonut laittomien maahanmuuttajien virtaa Kanariansaarille humanitaariseksi kriisiksi. Koko viime vuonna saarille tuli noin 7400 laitonta siirtolaista.

Tulijoita pidetään 40 päivää vastaanottokeskuksissa, mutta sitten heidät päästetään lähtemään. Lähes kellään tulijalla ei ole minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita, joten viranomaiset eivät voi selvittää, mistä he ovat saapuneet. Näin heitä ei voida myöskään palauttaa mihinkään.

Espanja pyytää apua EU:lta

Espanja pyytää Euroopan unionilta apua Kanariansaarten ja Afrikan mantereen välisen merialueen valvonnassa, sanoo Espanjan varapääministeri María Teresa Fernandez de la Vega. Hän matkustaa itse ensi viikolla Brysseliin selostamaan pakolaistilannetta.

Kanariansaarilla arvostellaan Espanjan hallitusta lepsuilusta pakolaistulvan edessä.

- Täällä vallitsee humanitaarinen hätätila, mutta Madridissa kukaan ei viitsi edes nostaa puhelinta ja soittaa tänne, sanoi Kanarian alueen pääministeri Adan Martín.

Siirtolaisvirta Kanariansaarille on kasvanut voimakkaasti sen jälkeen, kun laittomien tulijoiden pääsy Marokosta vaikeutui. Viime vuonna Espanjaan saapui enemmän siirtolaisia kuin mihinkään muuhun EU-maahan. Mielipidekyselyjen mukaan kuusi espanjalaista kymmenestä on sitä mieltä, että maassa on jo liikaa siirtolaisia.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.