Siirtolaisvirrat löytävät uusia reittejä Eurooppaan

Eurooppaan saapuu eniten siirtolaisia, pakolaisia ja turvapaikanhakijoita Välimeren yli Afrikasta.

Erityisesti Somalia, Eritrea ja Mali ovat maita, joista lähdetään Pohjois-Afrikan kautta Eurooppaan. Lisäksi arabimaiden kuohunnan seurauksena lähtijöitä on yhä enemmän myös mm. Libyasta, Tunisiasta ja Egyptistä.

– Yhteiskunnallinen epätasaisuus Afrikassa on lisääntynyt. Konfliktien ja ihmisoikeusongelmien lisäksi myös taloustilanne ajaa monia lähtemään. Monissa lähtömaissa esimerkiksi nuorisotyöttömyys on kasvamaan päin, kertoo dosentti Arno Tanner, joka työskentelee Euroopan turvapaikkavirastossa Maltalla.

Tuhat kuolee Välimerelle

Käytetyin reitti Afrikasta Eurooppaan kulkee Libyasta ja Tunisiasta Italian Lampedusan ja Pantellerian saarille sekä Maltalle. Noin 100 000 ihmistä käyttää tätä reittiä vuosittain. Toiseksi käytetyin reitti kulkee Egyptistä Turkkiin, josta monet jatkavat eteenpäin.

Nyt EU:ssa pelätään, että Bulgariasta on tulossa uusi kauttakulkumaa unioniin. Bulgarian mukaan sen kautta kulkee tänä vuonna noin 10 000 ihmistä.

Kolmanneksi suosituin reitti Välimeren yli kulkee Marokosta Espanjaan ja Portugaliin.

– Tätä reittiä kuitenkin käytetään nykyään harvemmin, koska Espanjan rajakontrollia on tiukennettu ja monet tulijat pitävät Italiaa Espanjaa lempeämpänä vastaanottajana. Italian rannikkovartiosto toimii inhimillisemmin ja Italiassa tulijoille mm. järjestetään majoitusta suhteellisen nopeasti, kuvailee dosentti Tanner.

Moni afrikkalainen ei kuitenkaan koskaan pääse edes rannikkovartioston huomaan. Välimerellä kuolee vuosittain noin tuhat Eurooppaan yrittäjää. Vaarallisin reitti on Italiaan päätyvä reitti, koska sillä reitillä käytetään huonokuntoisimpia veneitä.

– Italiaan pyrkivät ovat yleensä myös taloudellisesti heikoimpia, joten heillä ei ole varaa parempaan, arvioi dosentti Arno Tanner.

Tulijoita edelleen myös Balkanilta ja Venäjältä

Afrikan lisäksi ihmisiä pyrkii Eurooppaan yhä enemmän myös sodan repimästä Syyriasta. Erityisesti Saksa ja Ruotsi vetävät puoleensa syyrialaisia, koska niissä on jo valmiiksi suuret syyrialaisyhteisöt.

Myös Balkanilta ja Venäjältä pyritään EU-alueelle.

– Kosovosta, Serbiasta, Albaniasta ja Makedoniasta tuli viime vuonna 60 000 siirtolaista. Tässä tietysti mielenkiintoista on se, että Balkanin maista moni pyrkii itse EU-jäseneksi, sanoo dosentti Tanner.

Venäjältä tulijat ovat pääasiallisesti tshetsheenejä. Heitä tulee EU-alueelle Puolan kautta vuosittain noin 50 000.

Lue myös:

    Uusimmat