Siirtolaislaki syynissä Ranskassa

Ranskassa on parhaillaan menossa kiivas keskustelu maahanmuuttoa koskevasta lakiehdotuksesta. Sisäministeri Sarkozyn ehdottaman lain mukaan Ranska alkaa itse valita maahanmuuttajat omista hyötynäkökohdistaan ja vaatia heiltä selvää halua mukautua maan oloihin.

Ranskan parlamentti aloitti tänään uuden siirtolaislain käsittelyn. Hallituksen lakiesitys mm. vähentäisi siirtolaisten mahdollisuuksia saada perheenjäseniään Ranskaan.

Samalla ehdotetaan etusijan antamista ammattitaitoisille ulkomaalaisille siirtolaisia valittaessa. Lakiesitystä on ajanut erityisesti sisäministeri Nicolas Sarkozy.

- Jos jotkut eivät pidä Ranskasta, heidän ei pidä ujostella lähteä maasta, Sarkozy julisti viime viikolla.

Sarkozyn mukaan Ranska on joutunut kärsimään siitä, että EU:n ulkopuolisista maista tulevia siirtolaisia on päästetty maahan ilman sen kummempia valintakriteerejä. Lakiesitystä ovat arvostelleet siirtolaisia edustavien ryhmien lisäksi oppositiopuolueet sekä eri uskonnolliset ryhmät.

Pääministeri Dominique de Villepin antoi tänään ymmärtää, että lakiesitystä voidaan lieventää. Samalla Villepin vakuutti tukevansa täysin sisäministeri Sarkozya.

Pääministeri ei aio erota

Ranskaa ravisuttavan poliittisen skandaalin puiminen on jatkunut myös tänään. Pääministeri Dominique de Villepin sanoi, ettei hänellä ole aikomusta erota toimestaan maata ravisuttavan poliittisen skandaalin takia.

- Ei ole mitään syytä erota. Olen valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita minulta halutaan kysyä, Villepin sanoi.

Pääministeri sanoi myös olevansa järkyttynyt häntä vastaan esitetyistä syytöksistä. Villepiniä on syytetty lokakampanjasta sisäministeri Sarkozya vastaan.

Kohu sai alkunsa vuonna 2004, kun julkisuuteen vuodettiin väite, jonka mukaan Sarkozylla ja muutamilla muilla tunnetuilla poliitikoilla on salaisia tilejä luxemburgilaisessa Clearstream-yhtiössä. Väitteen mukaan tilit olisivat kytköksissä ranskalaisten fregattien myyntiin Taiwanille vuonna 1991. Kauppoihin epäillään liittyneen laajamittaista lahjontaa. Väite osoittautui myöhemmin perättömäksi.

Myöhemmissä tutkimuksissa on yritetty selvittää, mitä kautta väite tuli julkisuuteen ja yrittivätkö johtavat poliitikot hidastaa tutkimuksia.

Skandaali sai uutta puhtia perjantaina, kun Le Monde kirjoitti tiedustelulähteisiin viitaten Villepinin sanoneen, että presidentti Jacques Chirac halusi tutkimusten keskittyvän Sarkozyyn. Tänään tiedustelulähde kuitenkin kiisti Le Figaron -sanomalehden haastattelussa antaneensa moisia tietoja.

Villepin ja Sarkozy kilpailevat konservatiivien presidenttiehdokkuudesta vuoden 2007 vaaleihin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat