Mainos

Siirtolaiset pakenevat Libyasta Eurooppaan - katso video

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Libyan viranomaiset ovat rohkaisseet maassa olevia afrikkalaisia siirtolaisia pakomatkalle Eurooppaan. Järjestön mukaan vaaralliselle matkalle on kehotettu useita siirtolaisia, jotka ovat joutuneet Libyassa keskelle taisteluita.

Moni heistä on päätynyt italialaiselle Lampedusan saarelle, jonka vastaanottokeskukset ovat jo valmiiksi aivan täynnä Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia.

- Olimme Libyassa lukittuina taloon emmekä päässeet ulos emmekä saaneet ruokaa. Jotta emme olisi kuolleet sinne, päätimme paeta laivalla Eurooppaan, kertoo Misratan kaupungista paennut nigerialainen siirtotyöläinen Alex Amadin.

- Laivat olivat vanhoja ja mätiä ja pelkäsimme sen uppoavan matkalla, sanoo Nana Gyasi Asare Norsunluurannikolta.

Miehet ovat Lampedusalla toipumassa vaarallisesta ja rankasta laivamatkastaan. He kertovat laivalla olleen myös raskaana olevia naisia ja pieniä lapsia. Pakolaiset saavat Lampedusalla suojaa ja ruokaa, mutta saaren voimavarat ovat jo aivan lopussa.

Libyasta ei ole viime vuosina tullut juurikaan afrikkalaisia pakolaisia, mutta maan kriisi on avannut jälleen reitin. Osa paenneista on libyalaisia, osa Libyassa työskennelleitä siirtotyöläisiä, mutta joukossa on myös muualta Afrikasta tulevia ihmisiä.

Levottomasta Libyasta on nyt aiempaa helpompi päästä salakuljettajan kyytiin. Lisäksi pakolaisten määrää kasvattaa kesä, jolloin olosuhteet merellä ovat huonokuntoisille veneille suotuisammat. Vilkkainta aikaa on heinä-lokakuu.

Kaikki eivät pääse Euroopan puolelle tavoittelemaan parempaa elämää - joka tosin monella kuihtuu odotteluun ääriään myöten täynnä oleviin vastaanottokeskuksiin.

YK:n pakolaisjärjestön arvion mukaan jopa yksi kymmenestä venepakolaisesta kuolee matkalla Eurooppaan. Rannalle huuhtoutuneet ruumiit haudataan Lampedusalla yksinkertaisiin hautoihin - kuolleiden nimiä ei tiedetä.

Vaaroista huolimatta moni näkee vaarallisen pakomatkan ja epävarman tulevaisuuden olevan menneisyyttä parempi vaihtoehto.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.