Siimestä hiillostettiin asuntojen hinnannousulla

Toista valtiovarainministeriä Suvi-Anne Siimes joutui vastaamaan torstaina eduskunnan kyselytunnilla siihen, kuinka hän on vaikuttanut asuntojen hinnannousun kiihtymiseen Helsingissä tänä kesänä. Keskustan edustaja Matti Vanhanen syytti Siimestä siitä, että hänen hankkeensa asuntolainojen verovähennyksen poistamiseksi vauhditti asuntojen kysyntää ja hintojen nousua.
-Keskusta kesän aikana useampaan otteeseen varoitti, että tästä seuraa kysynnän ja asuntojen hintojen nousupiikki, ja vaadimme, että hallitus irtisanoutuu nopeasti ja uskottavasti tästä vellovasta keskustelusta, Vanhanen muistutti.
-Näin kävi, hinnat nousivat. Voidaan sanoa, että syntyi ministeri Siimeksen piikki, Vanhanen syytti.

Siimes: Myös asuntomarkkinat markkinataloutta

Siimes vastasi, että myös asuntoja ostetaan ja myydään markkinoilla vapaasti.
-Myyjät päättävät vapaasti, paljonko pyytävät hintoja ja ostajat päättävät sen, mitä he maksavat, Siimes puolustautui. Siimes laskeskeli, että pitemmän ajan yli laskettuna asuntojen hintojen nousu on hieman hidastunut verrattuna aikaisempana ajankohtana laskettuun 12 kuukauden keskiarvoon.
-Tästä on syytä olla iloinen siitä huolimatta, että jonkinlaisia lyhyitä piikkejä aina löytyy, puhuttiin tai ei, Siimes selitti.

Vanhanen muistutti, että markkinoihin vaikuttavat myös yhteiskunnallisten päättäjien puheet, varsinkin kun pääministeri tukee puhujaa. Siimekseltä kysyttiin, mitä hallitus tekee asuntopulan torjumiseksi. Siimes vastasi, että asuntojen tarjonnan lisäämistä ja pääkaupunkiseudun kanssa solmittavaa yhteistyösopimusta koskeva ryhmä tekee työtä maaliskuun 15. päivään saakka ja asuntopoliittista strategiaa pohtiva selvitysmies pohtii ratkaisujaan vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen hallitus valmistelee raportin pohjalta esityksiä. Siimes kertoi kysyttäessä, miten valtio rajaa oikeuden korottaa rakentamattoman asuntotuotantoon kaavoitetun maan kiinteistövero, että vastuu korotuksista annetaan kokonaan kunnille.

Ministeri Perho: Velanlyhennys etusijalla

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perholta (kok.) tivattiin useaan otteeseen, mitä hallitus tekee esimerkiksi keliaatikkojen ruokakustannusten korvaamiseksi valtion varoista. Perho totesi muutaman vastauksen tehtyään, että kyse on hallituksen suuresta budjettilinjasta.

-Budjetin suuri linja on, että ryhdytään voimaperäisesti lyhentämään velkaa, jotta saadaan velanhoitokustannuksia alemmaksi, ja jokainen tällainen yksityiskohta tietysti liittyy tähän pääperiaatteeseen. -Varmasti keskustellaan siitä, missä määrin talouden parantumisesta kertyvä ylijäämä käytetään velan lyhennykseen ja missä määrin on parannettavissa etuja - mutta nyt velan lyhennys on ollut etusijalla, Siimes totesi.

Lipponen: alv-ale yhä auki

Pääministeri Lipponen kertoi, että päätökset osallistumisesta EU:n vapaaehtoiseen palvelualojen alv-maksujen alennuskokeiluun sekä pienyritysten työnantajamaksujen alentamisesta ovat yhä auki. EU:n alv-alekokeilun sallimisesta päätettiin viime viikolla Turussa valtiovarainministerien epävirallisessa kokouksessa. Virallisessa Ecofin-kokouksessa päätetään 8. lokakuuta, mille aloille veroale kohdistetaan. Suomi on Lipposen mukaan kannattanut ajatusta kokeilun sallimisesta. Ecofin-kokouksen jälkeen päätetään erikseen, osallistuuko Suomi kokeiluun. Lipposen mukaan samalla harkitaan myös muita vaihtoehtoja, kuten palkkaveron alentamista sekä eläkeläisten sairausvakuutusmaksun alentamista.

-Muistettava on myös siitä pelivarasta, joka on ylipäänsä käytettävissä verojen ja maksujen alentamiseen, Lipponen muistutti.
-Tätä kokonaisuutta on sitten harkittava, mihin painopiste pannaan ja tietenkin työllisyys pitää olla keskeinen näkökulma, Lipponen muistutti. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) kannattaa mahdollisten veronalennusten keskittämistä yhteen veromuotoon, jotta jotakin saataisiin aikaan, ja tällöin kyseeseen tulisi palkkaveron alentaminen. Erityisesti opposition keskusta ja kristilliset ovat vaatineet pienyritysten suosimista työnantajamaksujen alentamisella. Samaa ovat vaatineet palvelutyönantajat. Myös hallituspuolueet kokoomusta ja RKP:ta lukuun ottamatta ovat vaatineet veronalennusten suuntaamista "työllisyyttä edistävällä tavalla" pienituloisille. Kokoomus ja RKP haluaisivat alentaa varoja tasaisesti koko tuloasteikolla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat