Mainos

Siimes tuomitsisi Israelin sotarikokset

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes vaatii kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Israelin sotarikokset ja puuttumaan maan toimiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ministeri Suvi-Anne Siimes vaatii kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Israelin sotarikokset.

Siimes kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissaan tänään, että sivistynyt maailma ei nyt saa viivytellä yhtä kauan kuin se teki Bosnian ja Kosovon sotien aikaan. -Sodankäynnin sääntöjen vastaisia rikkomuksia kutsutaan sotarikoksiksi. Niitä ei pitäisi 2000-luvulla hyväksyä enää missään. Ei edes Länsirannalla eikä Jeninin pakolaisleirillä. Ei edes holokaustin kauhean muiston tähden, Siimes kirjoittaa.

Siimes kysyy, kenen joukoissa sivistynyt maailma nyt seisoo, ja montako ruumista vielä tarvitaan ennen kuin Länsirannalla on puolen valitsemisen ja sotarikoksista syyttämisen aika. Hän kirjoittaa, ettei nyt voida sanoa, että sodan molemmat osapuolet ovat automaattisesti yhtä syyllisiä. Miehityssodassa vain toinen osapuoli on miehittäjä, toinen on miehitetty, Siimes korostaa.

Siimes vertaa Israelin toimintaa serbien toimiin Bosniassa ja Kosovossa ja muistuttaa Israelin pitkään välttäneen tuomitsemasta serbien päämääriä. Lisäksi Israel kävi asekauppaa serbien kanssa, Siimes muistuttaa. -Viime päivien näkökulmasta katsottuna äärisionistien sivuilla esitetty rinnastus israelilaisten ja serbien samanlaisesta päämäärästä eli taistelusta etnisesti puhtaan valtion puolesta ei enää tunnu kovin kaukaa haetulta. Israelin hallituksen keinot eivät onneksi ole vielä olleet aivan samat kuin serbeillä, Siimes kirjoittaa.

Siimes pohtii, että ellei Israel päästä presidentti Martti Ahtisaaren selvitysryhmää alueelleen, pitäisikö nostaa esille pääministeri Ariel Sharonin ja Israelin aikaisemmat toimet Sabran ja Shatilan pakolaisleireillä vuonna 1982. Verilöylyistä tehty selvitys johti silloisen puolustusministerin Sharonin eroon.

Siimes torjui ajatuksen, että presidentti Jasser Arafatin vapauttaminen arestista voisi olla maksu siitä, että Jeninistä vaietaan.

Israel palautettava ruotuun

Siimes palasi aiheeseen myös Vaasassa pitämässään vappupuheessa, jossa hän vaati kunnioittamaan YK:n yhteisiä päätöksiä kaikkialla, myös Israelissa ja Länsirannalla.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala sanoi vappupuheessaan Kotkassa, että Israelin hallituksen asennoituminen Ahtisaaren selvitysryhmää kohtaan on osoitus YK:n halveksunnasta. -Euroopan unionin pitäisi ottaa harkittavaksi taloudellisten yhteyksien rajoittaminen unionin ja Israelin välillä, Ojala esitti. Lisäksi EU:n pitäisi hänen mielestään asettaa maahantulokieltoon ne Israelin upseerit, jotka ovat hyökänneet Palestiinaan, sekä heidän esimiehensä Israelin sotilasjohdossa. -Luonnollisesti tällaiset painostuskeinot purettaisiin, jos Israel suostuisi Palestiinan itsenäistymiseen elinkelpoisena valtiona, Ojala sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.