Mainos

Siimes ja Korhonen vastustavat leikkauksia

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajat ja puheenjohtajaehdokkaat Suvi-Anne Siimes ja Martti Korhonen vastustavat selvästi valtiontalouden säästölistoja.

Leikkaukset olivat keskeisellä sijalla puheenvuoroissa, joita he käyttivät SAK:n vasemmistoryhmän tilaisuudessa tänään Hämeenlinnassa. Niin ikään puheenjohtajaehdokkaana oleva europarlamentaarikko Outi Ojala kantoi huolta tukityöllistämisen kohtalosta.

Siimes mainitsi, että valtiovarainministeriön tarjoilema säästötarve ei tällä kertaa perustu valtiontalouden romahtamisen uhkaan. Sen sijaan virkamiesten ajatuksissa on ajaa valtionvelan bruttokansantuoteosuus nopeassa tahdissa alas.

-Valtionvelan asteittainen alentaminen on sinänsä järkevä tavoite seuraavalle hallitukselle. Mutta se, missä tahdissa velkaa ajetaan alas, on merkittävä poliittinen valinta, jossa otettava linja vaikuttaa vääjäämättä myös julkisen sektorin kokoon ja tehtäviin.

-Tästä syystä pelkkä nykyisiin budjettikäytäntöihin perustuvien leikkauslistojen rakentaminen edustaa liian kapeaa pohjaa ministeriön peräänkuuluttamalle arvokeskustelulle, hän perusteli.

Korhonen korosti, että poliittisten puolueiden tulisi nostaa selkeästi esille näkemyksensä hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisestä. Hänen mielestään viimeaikaisessa keskustelussa on kuitenkin valitettavasti nähty sellaisia piirteitä, että valtiovarainministeriön virkamiehet yrittävät sementoida arvokeskustelun rajat kokonaan taloudellisilla reunaehdoilla.

-Piiloutuminen valtion velan varjoon tai valtiovarainministeriön selän taakse ei ole oikea tapa lähestyä arvoja. On paikallaan palauttaa mieliin, että myös pääministeri on julkisesti todennut, että leikkaukset on tehty. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tahdon mukaista ei ole se, että uusia leikkauksia tehdään. Tämä ei olisi sopusoinnussa aikaisempien lupausten kanssa, hän huomautti.

Ojala mainitsi, että Suomessa "työllistettävyyden" ongelma koskee kasvun oloissa entistä selvemmin pitkäaikaistyöttömiä. Siksi työllisyyskoulutusta ja tukityöllistämistä tulee hänen mielestään suunnata juuri heille. Valtion aktiivisesta työllisyyspolitiikasta luopuminen jakaisi kansaa ja työmarkkinoita entistä enemmän kahtia työssä oleviin ja työstä syrjäytyneisiin. Ojala kummasteli keskustelua, että työllisyyskoulutus ja tukityöllistäminen eivät olisi oikeaa työllistämistä.

-EU:n sisällä ja monissa Euroopan maissa käytävässä keskustelussa keskeinen kysymys on, miten parantaa työttömien työnhakijoiden "työllistettävyyttä" eli mahdollisuutta työnsaantiin. Viime vuoden lopun EU:n työllisyyshuippukokouksen päätökset korostavat koulutuksen merkitystä osana työllisyyden parantamista, hän muistutti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.