Mainos

Siimes: Asp-rajat uuteen harkintaan

Asp-järjestelmää harkitaan uudelleen, kertoi asuntoasioista vastaava ministeri Suvi-Anne Siimes tänään. Siimeksen mukaan esillä on ajatus, että luovuttaisiin neliöhintarajoista ja pidettäisiin asp-lainoilla vain markkamääräistä ylärajaa.

Asuntolainakannan kehitys viime vuosina

Hallitus käsittelee huomenna uutta asuntopoliittista strategiaa, jonka luonnokseen sisältyy myös asp-järjestelmän uudistuksia. Asp-järjestelmä on pääkaupunkiseudulla toiminut huonosti; neliöhintarajat ovat jääneet niin alhaiselle tasolle, ettei asp-ehtoja täyttäviä asuntoja juuri löydy pääkaupunkiseudun kunnista.

Esimerkiksi Helsingissä, Espossa, Vantaalla ja Kauniaisissa alle 45 neliömetrin asunto saisi maksaa asp-ehdot täyttääkseen korkeintaan 10 300 markkaa neliö. Asp-säästämisen ja -lainojen suosio onkin laskenut 1980-luvun huippuvuosista, jolloin parhaimmillaan 15 prosenttia uusista asuntolainoista olivat asp-lainoja.

Siimeksen esittelemä asuntopoliittinen strategia perustuu pitkälti selvitysmies Peter Fredriksonin laatimaan esitykseen, joka esiteltiin tammikuussa. Siimeksen mukaan strategian pyrkimys on nivoa yhteen asuntopolitiikka osaksi muuta talouspolitiikkaa.

Suvi-Anne Siimes


-Pyrkimys on saada pitkäjänteisempi ajatus siitä, miten asumisen tuet ja yleinen taloudellinen tilanne ja talouspolitiikka nivoutuvat toisiinsa, Siimes kuvasi.

Pääkaupunkiseudun vuokra- ja hintatason ryöstäytyminen on Siimeksen mielestä asia, johon on paneuduttava. Kuntien pitäisi muistaa myös omat tarpeensa pohtiessaan vuokra-asuntojen tuotantoa. Muutaman vuoden kuluttua väestön ikääntyminen voi johtaa pääkaupunkiseudulla vakavaan työvoimapulaan kunta-alalla; ellei kunnilla ole tarjota esimerkiksi hoitohenkilökunnalle kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, ei työvoimaakaan saada, Siimes muistutti.

"Uutta ajattelua asuntopolitiikkaan"

Yksi tavoite on Siimeksen mukaan tehdä asuntopolitiikkaa paremmin erilaisten alueiden tarpeisiin sopivaksi. Tyhjenevillä alueilla pitää myös rohkeasti tarttua ongelmiin, ministeri patisti. Hän mainitsi Suomussalmen hyvänä esimerkkinä. Siellä tyhjiksi jääneitä vuokrataloja on suunniteltu korjattavan parempitasoiksi tai yritysten käyttöön. Yksi talo, jolle käyttöä ei muuten tunnu löytyvän, aiotaan ehkä purkaa. Siimes kiitti kuntaa ennakkoluulottumuudesta.
-Kuten Paasikivi sanoi, tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Osoittaa kyllä rohkeutta, ettei Suomussalmella vain levitellä käsiä ja vaan toimitaan.

Kerrostaloasuntoja rakenteilla

Siimeksen mielestä muuttotappioalueille jäävien ihmisten asema on unohdettu: puhutaan vain poismuuttajista, mutta pysyvätkin asukkaat ovat oikeutettuja viihtyisään asumisympäristöön.
-Pitää pyrkiä välttämään sitä ankeuden ilmapiiriä, jota kerrostalojen tyhjät ikkunat luovat. Käyttötarkoitusten muuttamista pitää harkita, ja joissakin ääritapauksissa myös rakennusten purkamista, jotta ympäristö pysyy hyvänä, Siimes sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.