Mainos

Siimes: Aho ja Hakkarainen Suomen Pankkiin

Ministeri Suvi-Anne Siimes aikoo ehdottaa kansanedustaja Esko Ahon ja pankinjohtaja Pentti Hakkaraisen nimittämistä Suomen Pankin johtokuntaan.

Valtioneuvosto tekee esityksensä torstaina ja tasavallan presidentti päättää asiasta perjantaina. Siimes päätyi täten yllätysratkaisuun. Eduskunnan pankkivaltuusto esitti toissa viikolla, että johtokuntaan nimitettäisiin Aho ja kansanedustaja, pankkivaltuuston puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Siimes kertoo ottaneensa esitystä tehdessään huomioon Suomen Pankin aseman ja tehtävät sekä niiden hoidon edellyttämän monipuolisuuden johtokunnan kokonaisuudessa. Siksi hän oli painottanut ensimmäisen paikan täyttämisessä yhteiskunnallista kokemusta ja toisessa paikassa Suomen Pankin ulkopuolelta hankittua asiantuntemusta. Hakkaraisen etuna pidetään rahatalouden ja rahoitusalan kokemusta.

Tasavallan presidentillä on asiassa lopullinen päätösvalta. Hänen aikomuksistaan ei ole tietoa. Siimes keskusteli presidentin kanssa nimityskysymyksistä tiistaina. Hakkarainen on kokenut pankkimies. Hän toimi viimeksi rahoituskonserni Sammossa jakelu- ja pankkitoiminnasta vastaavana varatoimitusjohtajana. Hän erosi tästä tehtävästä elokuussa.

Lipponen kritisoi ehdotusta

Pääministeri Paavo Lipponen on tänään heti tuoreeltaan toisen valtiovarainministerin Suvi-Anne Siimeksen ehdotuksen Suomen Pankin nimityksistä, millä tämä poikkesi eduskunnan pankkivaltuuston esityksestä.

Lipposen mielestä pankin johtokunnan jäsenten pätevyyden arviointi kuuluu pankkivaltuustolle ja nimityksistä päättävälle presidentille. -Hallituksen ei pitäisi olla tässä välissä sähläämässä, Lipponen sanoi.

Pääministerin mielestä hallituksen pitäisi olla "hyvin pidättyväinen" puuttumaan näihin nimityksiin. Lipponen myös toisti kantansa siitä, että muut Suomen Pankin johtokunnan jäsenet kuin pääjohtaja voitaisiin nimittää nykyistä kevyemmällä menettelyllä. -Vaikka johtajanvirat ovat tärkeitä, eivät ne ole niin tärkeitä, että kolmea instituutiota eli eduskuntaa, hallitusta ja presidenttiä pitää niiden takia heiluttaa ja kehitellä tällaisia näytelmiä.
Siimes oli haluton perustelemaan vetoaan yhtään enemmän, kuin mitä hän oli ilmoittanut kirjallisessa tiedotteessaan aiemmin päivällä. Eduskuntaan iltapäivällä saapunut Siimes säntäsi kirjaimellisesti toimittajia ja kuvaajia pakoon. Siimeksen ehdotuksesta pois pudotettu kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) oli silminnähden allapäin, mutta kieltäytyi kommentoimista tilannetta millään tavalla.

"Siimes luo uudet pelisäännöt"


Kokoomuksen puheenjohtaja sisäministeri Ville Itälä piti Siimeksen esitystä "outona vetona". Itälän mielestä Siimes luo uusia pelisääntöjä hallituksen sisällä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz oli itse pankkivaltuuston jäsenenä hyväksymässä ehdotusta, jossa Esko Ahon (kesk.) lisäksi Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi esitettiin Kanervaa. -Luonnollisesti toivon,että se ehdotus menestyisi jatkokäsittelyssä, Zyskowicz sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.