Mainos

Siimeksen inhokit jättävät eduskunnan

Eduskunnan pitkäaikaisimpiin kansanedustajiin kuuluva lappilainen Esko-Juhani Tennilä (vas.) ei pyri jatkoon enää ensi kevään eduskuntavaaleissa. Tennilä ilmoitti päätöksestään tänään.

Kun eduskunnasta luopuvat myös Jaakko Laakso Uudeltamaalta ja Mikko Kuoppa Pirkanmaalta, poissa ovat kertaheitolla kaikki vasemmistoliiton eduskuntaryhmän näkyvimmät ex-taistolaiset, jotka aikoinaan tulivat kansanedustajiksi SKP:n vähemmistön edustajina.

Eduskunnan jättävä kolmikko oli takavuosina myös ex-puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen alituinen mieliharmi, jota tämän lopulta oli mahdotonta niellä.

Kun Siimes jätti vasemmistoliiton johtamisen keväällä 2006, hän sanoi, ettei halua olla edistämässä entisen taistolaisten valintaa eduskuntaan. Hän ei edes saattaisi äänestää vasemmistoliittoa, jos oman vaalipiirin listoilla on ehdokkaana Jaakko Laakso.

Eripuran taustalla olivat erityisesti kiistat vasemmistoliiton suhtautumisesta Natoon ja EU:n taistelujoukkoihin. Tennilän ja Laakson mielestä Siimes yritti kammeta vasemmistoliittoa vastoin puolue-elinten päätöksiä suopeaksi Nato-jäsenyydelle ja taistelujoukoille.

Sanailu tovereiden kesken oli ajoittain armotonta. Siimekselle Tennilä oli iso meuhkaaja, Laakso uhkaaja ja kiristäjä, Siimes heille puolestaan hallituskipeä myötäilijä.

Kärkinimet poistuvat

Tennilän, Laakson ja Kuopan poisjäännin myötä vasemmistoliitto menettää kärkinimensä kolmessa vaalipiirissä. Tennilä ja Kuoppa olivat puolueensa ääniharavat omissa vaalipiireissään ja Laakso Uudellamaalla toinen Claes Anderssonin jälkeen.

Tennilä keräsi viime vaaleissa Lapista lähes 7 800 ääntä. Parempaan tulokseen vaalipiirissä ylsi vain keskustan Paavo Väyrynen.

Tennilä muutti mielensä

Tennilän ilmoitus tuli monelle yllätyksenä, sillä kesällä hän ehti jo lupautua ehdokkaaksi.

- Velvollisuudentunne voitti, kun vasemmistoliiton tilanne vaikutti vaisunsorttiselta ja ehdokasrintamalla oli hiljaista myös Lapissa.

Tennilän mukaan tilanne on nyt muuttunut ja ehdokkaiksi on tulijoita enemmän kuin mahtuu. Hän kertoi STT:lle, ettei tulevassa vaalikamppailussa aio liputtaa kenenkään nimenomaisen ehdokkaan puolesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.