Mainos

Siikasaaliit niukkoja pohjoisessa

Lämpimät vedet ovat pitäneet Perämeren siikasaaliit vähäisinä. Myös muikun kutu on pari viikkoa myöhässä.

Suomen vuotuiset siikasaaliit ovat yhteensä noin 1,2 miljoonaa kiloa. Perämeren osuus määrästä on runsas neljännes. Selkämeren ja Merenkurkun tehostunut pyynti on verottanut Perämeren saaliita.

Myöskään nahkiaiset eivät ole nousseet jokiin odotetussa määrin. Niin ikään harmaahylkeet ovat olleet koko syksyn kalastajien riesana. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi syyskuun alusta koko Pohjanlahden alueelle yhteensä 30 harmaahylkeiden pyyntilupaa. Luvista 10 tuli Perämeren alueelle. Perämeren kalastajia on kummastuttanut se, että paikallinen riistanhoitopiiri antoi kaikki kymmenen lupaa Hailuotoon.

Perämereen laskevien jokien veden lämpö on yhä kymmenen asteen tuntumassa. Myös pintaveden lämpö meressä on samaa luokkaa. Muikku tarvitsee kutuunsa kahdeksan asteen veden ja siika kuuden, seitsemän. Sekä siika- että nahkiaissesonki kestää alueella jäiden tuloon saakka.

Hylkeistä vain riesaa

-Hylkeistä ei ole ollut muuta kuin riesaa, toiminnanjohtaja Jukka Pirttijärvi Pohjanmaan kalastajaseurojen liitosta kiteyttää kalastajien tunteet. Pyyntilupien jakamista yksinomaan Hailuotoon on kummasteltu jo senkin vuoksi, ettei saarella tähän aikaan ole juuri kalan pyyntiäkään.
-Varsinainen vahinkoalue on Oulunsalon ja Iin välillä, Pirttijärvi korostaa. Siellä hylkeet musertavat joka päivä kalastajien toimeentuloa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.