Mainos

Siiasta jalostetaan uutta viljelykalaa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on aloittanut siian jalostushankkeen ruokakalan kasvatuksen monipuolistamiseksi.

Vaikka kirjolohi on suomalaisten suosikkikala, on siian kysyntä kaupan kalatiskillä kasvanut merkittävästi. Kaksinkertaisesta hinnasta huolimatta siikaa myytiin viime vuonna jo puoli miljoonaa kiloa. Kysyntää olisi, mutta viljelijöitä on vasta parikymmentä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Tervon yksikössä jalostetaan nyt kirjolohen ohella myös siikaa. Kalojen kehitystä seurataan perhekunnittain. Valtaosa perhehallin kolmesta sadasta altaasta on edelleen kirjolohien koteja, mutta 70 altaassa uiskentelee siikoja: kolmikuisia siskoja ja veljiä samasta kalaperheestä.

- Siiat kasvatetaan altaissa yhden kasvukauden ajan noin sataan grammaan. Sen jälkeen kaloista valitaan kaikkein suurimmat, jotka yksilömerkitään, mitataan ja laitetaan jatkokasvatukseen, kertoo suunnittelija Ossi Ritola Tervon riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Kolmen vuoden seurannan jälkeen sukukypsä siika on valmis nuotattavaksi kevään suureen valintakokeeseen. Parhaista valitaan parhaat, jotta voidaan vahvistaa haluttuja ominaisuuksia. Huomioon otetaan myös kaupan ja kuluttajan toivomukset esimerkiksi lihan laadusta.

Kaksi vuotta sitten alkanutta varsinaista jalostustyötä edelsi pitkällinen siian viljelyn opettelu. Siika on kirjolohta huomattavasti vaativampi esimerkiksi veden puhtauden suhteen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.