Mainos

Sihvonen: Liigan noviisivalmentajissa yksi ylitse muiden – epäonnistujan alku murheellinen

3:00

MTV Sportin jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen puntaroi Liigan noviisivalmentajien JYPin Lauri Merikiven, Pelicansin Ville Niemisen, Sportin Ari-Pekka Pajuluoma ja Jukureiden Pekka Kangasalusta suoritusta, kun kautta on pelattu kvartaalin verran.

Liigakauden 2018-2019 runkosarjaa on pelattu ensimmäinen neljännes. Sesongin merkittävimpiä seikkoja on se, että peräti neljässä seurassa päävalmentajan tehtävät otti hoitaakseen noviisikoutsi.

Muutoinkin Liiga on murrosvaiheessa, mitä tulee päävalmentajiin. Jos ei otetaan lukuun kokeneita Tapparan Jukka Rautakorpea, Lukon Pekka Virtaa ja HIFK:n Ari-Pekka Seliniä, puikoissa on virkaiältään varsin kokematonta valmentaja-ainesta.

Ensimmäinen pelattu kvartaali on antanut mielenkiintoista tietoa sitä, millaisia täysin uusia päävalmentajia Liigassa operoi tällä hetkellä. Merkille pantavaa on se, miten isoja tasoeroja noviisivalmentajien suorituksissa on nähty.

Paras heistä eli Jukureiden Pekka Kangasalusta erottuu selkeästi edukseen. Kangasalustan Jukurit on pelannut tasapainoista ja realistista jääkiekkoa seuran resursseihin ja sitä mukaa joukkueen pelaajamateriaaliin suhteutettuna.

Sportin Ari-Pekka Pajuluoma kamppailee Liigan heikoimmalla pelaajamateriaalilla. Hän on suoriutunut tulokaspäävalmentajista toiseksi parhaiten. Myös Kiviluoman pelikirjaa luonnehtii realismi. Sport on viime aikoina ollut syöksykierteen partaalla. Tälle sarjatasolle kokemattoman Kiviluoman kanttia kysellään seuraavan kuukauden aikana erityisen paljon.

Pelicansin Ville Nieminen on aloittanut Lahdessa lupaavasti. Hänen arvosanaansa laskee radikaalisti se, ettei oikein käy ilmi, missä määrin lahtelaiset pelaavat Niemisen ominta pelitapaa, missä määrin Pelicans lentää omistaja-apuvalmentaja Pasi Nurmisen nuottien mukaan. Näin ei saisi olla jääkiekkoilun pääsarjatasolla.

JYPin Lauri Merikiven päävalmentajauran alku on ollut murheellinen Jyväskylässä. Oireellista on, että sesonki avattiin pelaajia kosiskelevissa pelitunnelmissa. JYP on jo nyt siinä tilassa, että Merikivi joutuu viljelemään pelitavan muutosvalmentamista.

JYPissä katseet kohdistuvatkin nyt urheilutoimenjohtaja Jukka Holtariin. Sanoisin, että oli Holtarilta esikuntineen kova teko potkia edellinen päävalmentaja Marko Virtanen ulos ja palkata tilalle peräti kolmen vuoden sopimuksella katsomaton kortti Merikivi.

On toki selvää, mainittujen seurojen JYPin, Pelicansin, Sportin ja Jukureiden lähtökohtainen tavoitetaso organisaatioina on erilainen. Siinä, missä Jyväskylässä tavoitellaan kaudesta toiseen osapuilleen mestaruustasoa, Lahdessa, Vaasassa ja Mikkelissä edetään pienemmin elkein. Asetelman tulisi näkyä päävalmentajan rekrytoinnissa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja