Sihvonen: Jääkiekon MM-kisat on suomalaisten tärkein urheilutapahtuma – "Sen rinnalla jokin NHL on pikkujuttu, ihan sivuseikka"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen pohdiskelee jääkiekon MM-kisojen merkitystä koko suomalaiselle urheilulle.

Kuulun niihin, jotka pitävät kaikkea urheilua yhtä arvokkaana, ja vieläpä kaikkia lajeja samanarvoisina. Siltikään tasa-arvoinen lähestymistapani urheilua kohtaan ei estä minua havaitsemasta sitä, että jotkin lajit ja niiden lajien tietyt tapahtumat ovat jollekin maalle – tässä tapauksessa tietenkin Suomelle – merkittävämpiä kuin toiset.

Vaikka olen pesunkestävä lätkäjätkä, en näe jääkiekkoilua yhtään muita lajeja parempana (saati huonompana), en mielenkiintoisempana (saati toissijaisempana) verrattuina toisiin lajeihin.

Itseisarvoisesti jääkiekkoilussa ei ole mitään sen kummallisempaa mihinkään suuntaan.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Leijonien ensimmäiset ottelut:
Suomi-Kanada 10.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3
Slovakia-Suomi 11.5. klo 21.10 C More Sport 1/MTV3
USA-Suomi 13.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

On monien asioiden summa ja liki yhtä useiden sattumien kulku, että jääkiekkoilusta on tullut selkeä valtalaji Suomessa melkeinpä kaikilla mahdollisilla mittareilla. Tähän tosi seikkaan suhtaudun kuin asiaan asiana, se vain on niin, melkeinpä kuin ylhäältä annettuna.

Ymmärrän, että suomalainen jääkiekkoilu saa vaiheilleen myös arvostelua ynnä mitä erilaisimpia spekulaatioita. Suurimman ja joidenkin mielestä kauneimman kuuluukin olla kaiken aikaa tikunnokassa, mikäs siinä.

Sellaista käsitystä tosin en jaa, kun jopa jääkiekkoilun ystävät vähättelevät toisinaan lajin MM-kisoja, ja vetävät siihen rinnalle vertauskohdaksi lajin ylivoimaisen ammattilaissarjan NHL:n.

Mielestäni urheilun idea on ymmärretty väärin, jos mitä tahansa urheilua vähätellään sen tähden, että jossain muualla urheillaan samaa lajia laadukkaammin.

Suomalaiselle ykkösurheilulle jääkiekkoilulle lajin MM-kisat ovat aivan kaikki kaikessa. Tohdin sanoa, että lätkän MM-kisat pitävät välillisesti yllä koko suomalaista urheiluelämää.

Arvostan suuresti kotimaista Liigaa, jonka mestariksi leivottiin sensaatiomaisesti HPK Hämeenlinnasta. Mutta Liigalle on käynyt hieman niin, että se on enimmäkseen iso puheenaihe ainoastaan paikkakuntakohtaisesti etenkin runkosarjan aikana.

Sen sijaan tänään, kun Leijonat kohtaa Kanadan Slovakian MM-kisojen avauspelissään, kotikatsomoissa ryhmitytään televisioiden ja omien ”kisastudioiden” pariin parahultaisen miljoonan ihmisen voimin. Sen rinnalla jokin NHL on pikkujuttu, ihan sivuseikka – suomalaisten vinkkelistä katsoen.

On todella tähdellisten ja tärkeiden suomalaisten lätkäpelien aika. On MM-lätkän aika. On Leijonien aika.

Lue myös:

    Uusimmat