Mainos

Sievisen seuraava arvokisatavoite

Jani Sievinen haikailee kilpauintia mutta keskittyy politiikkaan.

Politiikkaan mieluileva Jani Sievinen kaipaa aktiiviurheiluaikoja, mutta ei aio enää palata kilpa-altaisiin. Tänään 35 vuotta täyttävä uintivalmentaja ja Eurosportin kommentaattori kertoo jatkavansa politiikassa, vaikka ovet europarlamenttiin eivät aukeaisi ensiyrittämällä.

Vaikka urheilu-ura on historiaa, Jani Sievisen elämässä riittää vauhtia. Uima-altaat ovat vaihtumassa politiikan kulmapöytiin, ja avoliitto saamassa sinettinsä. Parhaillaan Sievinen pyrkii europarlamenttiin. Kesäkuisten vaalien jälkeen hän astelee alttarille ruotsalaisen puolisonsa Mari Samuelsenin kanssa. Parilla on yhteinen tytär, huhtikuussa vuoden täyttävä Felicia. Sievisellä on tyttären lisäksi kaksi poikaa jo päättyneestä avioliitosta Susanna Sievisen kanssa.

Jani Sievinen on yksi SDP:n julkkisehdokkaista. Hän itse tosin vierastaa määritelmää.

– Niin, olenko minä julkkisehdokas, urheilijaehdokas vai mikä ehdokas. Minusta minä olen ehdokas nimeltä Jani Sievinen. Selkeä voimavara minulla on urheilun kautta, että minun ei tarvitse tehdä itseäni tunnetuksi, vaan minut tunnetaan aika hyvin. Äänestyspäivänä sitten nähdään, miten ihmiset ovat suhtautuneet.

Sievinen uskoo, että kilpaurheilutausta on hyötyä politiikassa.

– Urheilussa mitään ei tule nopeasti. Samoin on politiikassa. Valmistautuminen ja asioiden hoitaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä. Toisaalta maailmaa kiertäessä on tutustunut moniin ihmisiin ja nähnyt, että kaikkialla maailmassa asiat eivät ole ihan yhtä hyvin kuin täällä Suomessa.

Kansa tenttaa tuttua uimaria

Suomalaiset eivät ole arkailleet lähestyä tuttua uimaria.

– Aika helposti tuntuvat ihmiset lähestyvän. Kovasti he ovat minua myös tentanneet. Keskustelu alkaa yleensä sillä, että ihmiset kyselevät uinnista kaikenlaisia nippelijuttuja. Kun mennään politiikkaan, ihmiset haluavat oikeasti tietää, mikä minun tietotaitotasoni on.

Sievinen kertoo suunnitelleensa lähteä ehdolle jo edellisiin eduskuntavaaleihin, mutta ajatus kariutui viime metreillä.

– Eurovaalien ajankohta tuntui sopivan omaan elämääni parhaiten. Suurin syy lähtemiseeni politiikkaan oli ihmisten palaute sekä halu tehdä jotain yhteiskuntamme hyväksi.

Jos ovet eivät aukea europarlamenttiin, Sievinen aikoo jatkaa paikallis- tai kuntapolitiikassa.

– Työ ei jää missään tapauksessa näihin vaaleihin. Mietin jatkoa tarkemmin kuitenkin vasta, kun nämä kisat on käyty. Ne ovat minun niin sanottu seuraava arvokisatavoitteeni. Sen jälkeen asetetaan uudet tavoitteet.

Ikävä kilparadoille

Tänään 35 vuotta täyttävän Jani Sievisen kilpa-ura päättyi pari vuotta sitten Helsingin EM-kisoihin. Sen myötä elämä muuttui täysin.

– Ihan käytännön tasolla se on vaikuttanut aika paljonkin. Aamuisin ei tarvitse enää kello 6.55 hypätä osittain ehkä pakollakin uima-altaaseen. Nyt sinne hyppää kolme kertaa viikossa vapaaehtoisesti, harrastajauimarina ja uintivalmentaja jatkava Sievinen kertoo.

Sievisen sopeutumista siviiliin on auttanut, että hän aloitti valmentamisen heti oman uran loputtua.

– Työelämä astui kuvioihin itse asiassa kaksi päivää sen jälkeen, kun ura loppui. Sopeutuminen muuhun siviilielämään oli aika luontevaa. Kun siihen oli valmistautunut henkisesti ja oli pitkä ura takana, ei muutos tuntunut mitenkään ihmeelliseltä ja ongelmalliselta.

Sievinen myöntää, että välillä altaan reunalla ja kisakatsomossa on iskenyt haikeus.

– Kun selostan uintia Eurosportilla ja katson arvokisoja, tulee mieleen, että olisipa kiva olla tuolla keskiradalla ja taistella mitaleista. Kun taas miettii, minkä työn se vaati silloin ja minkä työn se vaatisi nyt, että pääsisi samanlaiseen kuntoon, ajatus jää vain ajatukseksi, politiikkaan nyt keskittyvä Sievinen naurahtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.