Mainos

Sierra Leonessa sopimus tulitauosta

Sierra Leonen presidentti Ahmad Tejan Kabbah kertoi tänään päässeensä sopimukseen tulitauosta kapinallisten johtajan Foday Sankohin kanssa. Tulitauko astui presidentin mukaan voimaan heti.

Sissikomentaja Sam Bockarie suhtautui kuitenkin ilmoitukseen epäilevästi ja sanoi ottavansa vastaan määräyksiä tulitauon aloittamisesta vain Sankohilta itseltään. Bockarie kertoi jatkavansa toistaiseksi taisteluja. Kabbahin oli kerrottu tavanneen Sankohin salaisessa paikassa.

Useita ihmisiä sai tänään surmansa maan pääkaupungissa Freetownissa käydyissä taisteluissa, kertoivat silminnäkijät. Sierra Leonen kapinalliset ja Nigerian johtamat rauhanturvajoukot aloittivat kiivaat taistelut Freetownin herruudesta eilen, kun kapinalliset olivat hyökänneet pääkaupunkiin. Kaupungin katujen kerrottiin olevan täynnä ruumiita.

Presidentti Kabbah kertoi ennen tulitaukoilmoitusta Freetownin lentokentällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hän on valmis vapauttamaan Foday Sankohin vankilasta, jos tämä suostuu tiettyihin ehtoihin. Yksi näistä ehdoista oli tulitauko. Sankoh on tuomittu kuolemaan petoksesta.

Britannian hallitus pyysi aiemmin tänään länsimailta kiireistä apua kapinallisten hyökkäyksen torjumiseksi. Yhdysvallat puolestaan kehotti Liberian hallitusta pitämään huolta siitä, ettei Sierra Leonen kapinallisia tueta Liberiasta käsin.

Ecomog-rauhanturvajoukkojen komentaja prikaatinkenraali Abu Ahmadu sanoi radiossa, että hänen joukoillaan on pääkaupunki valvonnassaan. Hän kehotti kapinallisia antautumaan tai vastaamaan seurauksista. Kapinalliset puolestaan toistivat vaatimuksensa, että heidän vankilassa oleva johtajansa Foday Sankoh on vapautettava. Freetownin asukkaat kertoivat, että kapinalliset ovat pakottaneet siviilejä ulos kodeistaan ja käyttävät näitä ihmiskilpinä paetessaan rauhanturvajoukkoja.

Lontoossa Britannian ulkoministeri Robin Cook pyysi länsimailta tukea kapinallisten kukistamiseksi. Cook kertoi BBC:lle vedonneensa sekä Yhdysvaltoihin että Britannian tärkeimpiin eurooppalaisiin liittolaisiin, jotta nämä antaisivat taloudellista ja logistista tukea kapinallisten hyökkäyksen torjumiseksi.

Sierra Leonen sisällissota juontaa juurensa toukokuuhun 1997, jolloin sotilasjuntta kaappasi vallan maassa. Viime vuoden helmikuussa Nigerian johtamat rauhanturvajoukot ajoivat kuitenkin kaapparit pois pääkaupungista ja asettivat presidentti Ahmad Kabbahin uudelleen valtaan.

Vajaan viiden miljoonan asukkaan Sierra Leone siijaitsee Länsi-Afrikan rannikolla. Maa itsenäistyi brittien alaisuudesta vuonna 1961. Sisällissota on ajanut tuhansia sierraleonelaisia maanpakoon naapurimaihin Guineaan ja Liberiaan.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.