Sieppauskohu nakertaa presidentin arvovaltaa Filippiineillä

Rodolfo Lozadasin todistajanlausunto vangitsi miljoonat filippiiniläiset tv-vastaanottimien ääreen.

Konsultti kertoi suorassa lähetyksessä miten hän pelkäsi henkensä edestä, kun poliisit pakottivat hänet autoon ja veivät sanaakaan sanomatta mukanaan.

-Olen varma, että he olisivat tappaneet minut ellei vaimoni olisi pääsyt heti radioon ilmoittamaan katoamisestani, Lozadas kertoi helmikuussa alkuvuoden tapahtumista.

-Poliisien tehtävänä oli ilmeisesti estää minua kertomasta, että olin nähnyt omin silmin presidentin miehen neuvottelevan lahjuksista, hän sanoi kyyneleet silmissä parlamentin korruptioselvitykseen liittyvässä kuulemisessa.

Todistajanlausuntoa on pidetty pahana takaiskuna presidentti Gloria Macapagal Arroyolle. Vuonna 2001 virkaansa astuneen presidentin eroa ryhtyi vaatimaan nyt ensimmäistä kertaa myös maan keskiluokka.

-Useimmat filippiiniläiset pitävät Lozadasia uskottavana. Hän ei ole poliitikko eikä hänellä ole mitään voitettavana, vaikka hän on pannut uransa ja terveytensä vaakalaudalle suostumalla todistajaksi, arvioi politiikan asiantuntija Antonio Abbaya Manila Bulletin -lehdessä.

Filippiiniläisiä on myös järkyttänyt tapa jolla Lozadasia kohdeltiin. Ikääntyneempien kansalaisten mielestä tapaus muistuttaa poliisin toiminnasta pahamaineisen diktaattorin Ferdinand Marcosin valtakaudella.

Lozadas palasi ihmisten ilmoille kaksi päivää katomaisensa jälkeen tammikuussa. Poliisipäällikkö Avelino Razonin mukaan Lozadas oli itse pyytänyt suojelua. Lozadas oli eri mieltä ja teki poliisista rikosilmoituksen sieppauksen takia.

Talous porskuttaa

Lozadasin paljastukset ovat entisestään heikentäneet presidentti Arroyon asemaa. Hän on maan kautta aikojen epäsuosituimpia johtajia, vaikka onkin kyennyt saamaan Filippiinien talouden jälleen tolpilleen.

Viime vuonna maan talous kasvoi 7,3 prosenttia, eli selvästi nopeinta tahtia yli 20 vuoteen.

Arroyon arvellaan toivoneen, että talouskasvu olisi saanut keskiluokan unohtamaan hänen hallintoonsa liitetyt lukuisat skandaalit. Keskiluokka oli avainasemassa Arroyon edeltäjän Joseph Estradan kaataneissa mielenosoituksissa 2001, eikä se ole tätä ennen syttynyt vaatimuksille Arroyon erosta.

Estrada syyllistyi aikanaan laajamittaiseen korruptioon ja nyt monet ovat sitä mieltä, etteivät Arroyon liikemiespuoliso Jose Miguel Arroyo eivätkä monet nykyhallinnon jäsenet ole yhtään sen parempia.

Presidentti itseään on syytetty vaalivilpistä vuoden 2004 presidentinvaaleissa. Oppositio on yrittänyt jo kolmesti turhaan saada Arroyoa valtakunnanoikeuteen. Sotilaat ovat tehneet neljä epäonnistunutta vallankaappausyritystä häntä vastaan.

Myös vaikutusvaltainen katolinen kirkko on nyt liittynyt presidentin arvostelijoihin. Useat piispat kehottivat Arroyoa avoimessa kirjeessä aloittamaan heti taistelun korruptiota vastaan "missä tahansa sitä ilmeneekin".

Vaikka kirkonmiehet eivät suoranaisesti vaatineet Arroyon eroa, pidetään piispojen kannanottoa äärimmäisen kiusallisena presidentille. Arroyo on itse harras katolilainen ja tehnyt parhaansa pitääkseen kirkon tukenaan.

Arroyo on kaikesta huolimatta vakuuttanut, että hän aikoo jatkaa vuonna 2010 päättyvän virkakautensa loppuun saakka.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat