Mainos

Sieppaaja-Turuselle raskaat syytteet

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on päättänyt nostaa syytteen turkulaista sosiaalidemokraattia ja juristia Juha Turusta vastaan panttivangin ottamisesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä kiristyksestä.

Syyttäjän mukaan on todennäköisiä syitä epäillä, että Turunen sieppasi väkivaltaa käyttäen helsinkiläisen, 26-vuotiaan ekonomin ja miljoonaperijättären panttivangiksi naisen kodista, sulki uhrinsa noin 17 päiväksi omassa asunnossaan olleeseen vankikoppiin ja sai naisen vanhemmilta vaatimansa lähes kahdeksan miljoonan euron lunnaat.

Rikokset tapahtuivat 27. toukokuuta – 13. kesäkuuta.

Turunen on esitutkinnassa myöntänyt syyllistyneensä panttivangin ottamiseen mutta sanonut muiden tekojen sisältyvän tähän rikokseen. Valtionsyyttäjä on pyytänyt, että käräjäoikeus suorittaa asian pääkäsittelyssä katselmuksen Turusen asuntoon.

Syyttäjä haluaa vankiasunnon takavarikkoon

Koivisto aikoo vaatia Turusta menettämään valtiolle asuntonsa hallintaan oikeuttavat osakkeet ja panttivangin kuljettamiseen käytetyn pakettiauton arvon.

- Tässä on kyse rikoksentekovälineen tuomitsemisesta valtiolle menetetyksi, Koivisto sanoo.

Menettämisseuraamuksen eli konfiskaation tarkoituksena on heikentää mahdollisuutta rikoksen uusimiseen ottamalla rikoksentekoväline valtion haltuun. Jos väline on muun kuin rikollisen omistama, voidaan sen arvo tuomita valtiolle menetettäväksi. Silloin kyse on toimenpiteen rikoksia ennalta ehkäisevästä pelotevaikutuksesta.

- Turusen [epäillyssä rikoksessaan] käyttämän pakettiauton omistaa riidattomasti rahoitusyhtiö. Siksi nyt operoidaan arvolla, Koivisto sanoo.

Kavalluksen uhrina alaikäinen

Koivisto on lisäksi päättänyt nostaa syytteen Turusta vastaan törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä vuosina 2007–2008, koska on todennäköisiä syitä epäillä, että Turunen anasti lapselta 138 000 euroa toimiessaan tämän edunvalvojana.

Myöhemmin hän käytti syyttäjän mukaan kahta väärennettyä asiakirjaa antaessaan maistraatille edunvalvojan vuositilin, jotta anastus pysyisi salassa.

Asian pääkäsittelyn on suunniteltu alkavan Helsingin käräjäoikeudessa 29. syyskuuta 2009.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.