Mainos

Siepatut venäläisyhtiön työntekijät vapaiksi

Bagdadissa kidnapatut venäläiset ja ukrainalaiset siviilit pääsivät vapaiksi.

Irakissa siepatut kahdeksan venäläisen Interenergoservis-energiayhtiön työntekijää on vapautettu, kertoi Venäjän energiaministeriön edustaja uutistoimisto Interfaxille.Siepatuista viisi on Ukrainan ja kolme Venäjän kansalaisia. Joukko oli korjaamassa voimalaitosta Bagdadissa.

Nimettömänä pysytellyt Venäjän ulkoministeriön lähde kertoi aiemmin Venäjän harkitsevan Irakissa olevien työntekijöiden evakuoimista maasta. Interfaxin mukaan yli 500 venäläistä asiantuntijaa työskentelee Irakin öljyteollisuudessa.

Japanilaisten kohtalosta ei tietoa

Irakissa on siepattu viime päivinä useiden eri maiden kansalaisia, mutta toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa, kuinka monta ulkomaalaista on joutunut panttivangeiksi. Eilen kolmen tshekkitoimittajan kerrottiin kadonneen. Japanin hallituksella ei puolestaan ole mitään varmaa tietoa Irakissa aiemmin siepattujen kolmen japanilaisen kohtalosta. Viikonvaihteessa julkisuuteen tuli uhkaus, jonka mukaan ensimmäinen japanilaisvanki surmattaisiin maanantaina, jos Japanin joukot eivät suostu vetäytymään Irakista.

Yhdysvaltain joukkojen mukaan seitsemän amerikkalaista siviiliurakoitsijaa ja kaksi sotilasta on ollut kateissa perjantaista saakka ja joidenkin lähteiden mukaan he olisivat kuolleet. Siepattuina ovat lisäksi yhä ainakin kanadalainen avustustyöntekijä sekä yksi palestiinalainen.

Sitävastoin onnellisesti päättyi sunnuntaina Fallujan kaupungin lähistöllä kaapattujen seitsemän kiinalaisen siviilin piina, kun heidät vapautettiin eilen illalla.

Arvioiden mukaan sieppausten takana ovat hajanaiset ryhmät, joilla ei ole keskitettyä johtoa.

Uudelleen alkaneiden taistelujen ja ulkomaalaisten sieppausten vuoksi avustusjärjestöt ovat evakuoineet ulkomaalaisia työntekijöitään pois Irakista.

Yhdysvallat vetäytymässä Fallujasta

Yhdysvaltojen kerrotaan vetävän joukkonsa osittain pois levottomasta, keski-irakilaisesta Fallujan kaupungista hyvän tahdon eleenä.

Eilen neuvottelut kaupungin rauhoittamiseksi jatkuivat ja avustuskuljetukset pääsivät piiritettyyn kaupunkiin. Yhdysvalatalaisen prikaatikenraalin mukaan irakilaiset välittäjät selvittävät parhaillaan, voisivatko irakilaiset turvallisuusjoukot pitää kaupungin rauhallisena. Tarpeen tullen Yhdysvaltain joukot ovat kuitenkin valmiita kukistamaan sunnikapinalliset. Myös sunniosapuoli on ilmoittanut jatkavansa taisteluja, jos neuvottelut eivät tuota tulosta.

Levottomuuksien toisella rintamalla, shiia-alueilla Etelä- ja Keski-Irakissa, oli eilen melko rauhallista. Shiiat pitivät hallussaan ainakin Najafin kaupunkia, vaikka irakilaispoliisit olivat päässeet partioimaan kaupungilla.

Yhdysvaltain arvion mukaan pelkästään tämän kuun aikana Irakissa käydyissä taisteluissa on kuollut 700 irakilaista ja 70 liittouman sotilasta.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 13.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.