Sienimetsässä piilee erehtymisen vaara

Uudellamaalla on tänä syksynä joutunut sairaalaan useita henkilöitä, jotka ovat saaneet hengenvaarallisen myrkytyksen syötyään valkokärpässieniä. Tapaukset ovat vakavalla tavalla muistuttaneet sienestäjien mieliin, kuinka ehdottoman tärkeää sienten varma tunnistaminen on. Sienineuvontaan perehtynyt kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen Uudenmaan Martoista arvelee, että myrkytyksen saaneet sienestäjät ovat erehtyneet luulemaan valkokärpässieniä hyvin samanlaisilta näyttäviksi herkkusieniksi. Huttunen neuvookin varomaan kaikkia valkoisia helttasieniä niin pitkään, kunnes ne varmasti oppii tunnistamaan.

Valkokärpässienimyrkytykset ovat erittäin harvinaisia, mutta metsissämme kasvaa myös muita myrkyllisiä sieniä, jotka voi helposti sekoittaa hyviin ruokasieniin. Yksi tällainen on myrkkynääpikkä, joka erehdyttävästi muistuttaa koivunkantosientä. Hilkka Huttunen kehottaakin jättämään kantosienet kokeneiden sienestäjien poimittaviksi. Sienineuvoja listaa varottavien sienien joukkoon myös kaikki seitikit, sillä niissäkin piilee erehtymisen ja sekoittamisen vaara. Yleispäteväksi ohjeeksi sienimyrkytysten välttämiseen Huttunen antaa yksinkertaisen neuvon: - Mitään sellaista ei pidä laittaa suuhunsa, mitä ei varmasti tunnista.

Huttunen neuvoo käyttämään sienimetsässä tervettä kritiikkiä, mutta liian pelokas ei kannata olla, sillä suurin osa sienistä on hyviä ja syötäviä. - On kuitenkin tärkeää oppia muistamaan, että sienimetsässä voi vaania myös vaara, hän huomauttaa.

Sienituntemuksessa aina parantamisen varaa

Lukuisia sienikursseja vetäneen Huttusen mielestä Suomessa tunnetaan ja käytetään sieniä varsin hyvin moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. - Aina on kuitenkin parantamisen varaa, sillä haavereita sattuu ja toisaalta hyviä ruokasieniä jää myös poimimatta metsiin. Huttusen mukaan sienituntemusta voi alkaa kohentaa esimerkiksi hyvän sienikirjan avulla. - Metsästä voi ottaa myös kiinnostavan näköisiä sieniä kokonaisena mukaan ja tuoda sienineuvojalle tunnistettavaksi, hän opastaa. Kovin monen uuden sienen tuntomerkkejä ei kuitenkaan kannata kerralla yrittää painaa mieleensä. - Kahdesta kolmeen uutta sientä syksyssä on hyvä vauhti, Huttunen neuvoo.

Hilkka Huttusen mielestä aivan aloittelevien sieniharrastajien ei kannata turvautua pelkästään sienikirjojen opastukseen, vaan metsään kannattaa lähteä yhdessä sieniä hyvin tuntevan henkilön kanssa. Aloittelijoiden kannattaa opetella ensiksi tunnistamaan muutamia helpoiten erotettavia sieniä. - Kantarelli on varmasti niitä helpoimpia. Sitä ei voi sekoittaa kuin valevahveroon, joka on vaaraton, mutta ei niin hyvänmakuinen kuin kantarelli., Huttunen kertoo. Muita helposti tunnistettavia sieniä ovat maitiaisnestettä tihkuvat rouskut ja pillistöstään tunnistettavat tatit.

(Finfood)

Lisätietoja:
Uudenmaan Martat ry, kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen p. (09) 6844 940
www.marttaliitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja