Mainos

Sienimetsään!

Sieniä jää suomalaisiin metsiin tuhansia kiloja joka syksy. Mikä harmi! Niistä syntyy herkkuruoka poikineen joten nyt mars metsään!

Monet sienet käyvät pannulle tai pataan pienen siistimisen jälkeen. Näitä ovat mm. kantarellit, suppilovahverot, mustatorvisienet, tatit, lampaankäävät jne. Helppo herkku syntyy voissa paistetuista suolalla ja pippurilla maustetuista sienistä sekä paahdetusta ruisleivästä. Tarjoa vaikka supisuomalaisena tapaksena ennen varsinaista ruokaa.

Oma lukunsa ovat rouskut ja vahverot, jotka ovat suolasienien aatelia. Suolasienet voi säilöä kellariin ja ottaa käyttöön aina silloin kun haluaa palauttaa mieleen syksyiset sieniretket. Suolasienet sopivat mm. kastikkeisiin, keittoihin ja salaatteihin.

Alta löydät lisää sienireseptejä à la Ruokala. Valmista vaikka kokonainen sienimenu!

Grillatut uudet perunat ja sienimuhennos

4 annosta

  • Uudet perunat foliossa:
  • 1-1,5 kg uusia perunoita
  • tuoretta tilliä
  • 50-100 g voita
  • merisuolaa
  • Sienimuhennos:
  • 400 g tuoreita sieniä
  • 1 sipuli
  • 50 g savukylkeä
  • 3 dl kanalientä
  • 2 dl kermaa
  • 50 g voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria

Uudet perunat foliossa:

Kaada folionyytin pohjalle reilusti merisuolaa ja päälle uudet perunat. Ripottele perunoille reilusti tuoretta tillisilppua ja lisää vielä muutama nokare voita. Taittele nyytti kiinni ja grillaa perunat kypsiksi grillissä (n.20-30 minuuttia).

Sienimuhennos:

Hienonna sienet ja sipulit pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää tatit, sipulit ja savukylkipala. Kuullota aineksia hetki ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä jauhoja n. 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kanaliemi, sekoita tasaiseksi ja anna poreilla kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää vielä kerma ja poista savukylki. Hauduta muhennosta vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sienipizza

2 annosta

  • pizzapohja (2 annosta):
  • 1 dl vettä
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Täyte:
  • 3-4 kpl tomaattia
  • 1 kpl pienehkö munakoiso
  • 2-3 palloa mozzarella-juustoa
  • 1 l metsäsieniä tai viljeltyjä sieniä
  • 1 kpl sipuli
  • basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • tomaattikastike:
  • 1 dl tomaattipyrettä
  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • 5-6 lehteä basilikaa
  • tabascoa
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa myllystä

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi, n. 40 asteiseksi. Lisää veden joukkoon suola ja jauhot, hiiva sekä hunaja. Sekoita taikinaksi. Lisää öljy ja muovaa taikina palloksi. Taikina on sopivan paksuista kun se irtoaa sekä käsistä että sekoituskulhosta. Nostata taikinaa hetki liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Jaa taikina kahtia ja muovaa jauhotetuin käsin ohuiksi pyörylöiksi.

Valmista tomaattikastike: Mittaa tehosekoittimen kulhoon tomaattipyree, aurinkokuivatut tomaatit, tuore basilika sekä tabasco. Sekoita massa tasaiseksi ja lisää tarvittaessa tomaattien öljyä, jotta saat massasta notkeamman. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Itketä munakoisot eli leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja ripottele pinnalla suolaa. Anna olla noin vartin verran. Kuivaa munakoisot talouspaperilla. Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Hienonna sienet ja sipuli, kuullota kevyesti, mausta suolalla ja pippurilla. Kokoa pizza. Pohjalle tomaattikastiketta, sitten tomaattiviipaleita ja munakoisoja vuorotellen vieri viereen, Päällystä pizza mozzarellaviipaleilla ja päällimmäiseksi sienet. Paista 225 C uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Ripottele päälle runsaasti tuoretta hienonnettua basilikaa.

Kantarellilla kuorrutettua lampaanfileetä

4 annosta

  • 200 g kantarelleja (n.50 g henkeä kohden)
  • 1,5 rkl konjakki-pippurijuustoa
  • 1,5 rkl smetanaa
  • 1,5 rkl raastettua ruisnepparia
  • 4 rkl silputtua ruohosipulia
  • ripaus veitsellä hakattua chilipippuria
  • mustapippuria
  • Maldon-suolaa
  • Lisäkkeeksi:
  • perunaa
  • 600 g lampaanfileetä (n.150g henkeä kohden)
  • valkosipulinkynsiä
  • voita paistamiseen

Ruskista ja mausta lampaanfilee. Silppua puolet sienistä ja sekoita loput aineet keskenään. Sivele seos fileen pintaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 7-8 minuuttia. Paista vähässä voissa loput sienet kokonaisina perunaviipaleiden ja muutaman valkosipulinkynnen kanssa rapeaksi, mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Nosta lautasella ja leikkaa lampaanfilee sieni-perunoiden päälle.

Ruokala

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.