Mainos

Sienet janoavat jo sateita

Sienet odottavat vielä piilossa maan alla virkistäviä kesäsateita. Juhannuksen jälkeiset helteet eivät ole olleet sienille suotuisia, ja niiden nousu on hidastunut. Yksittäisiä sieniä kuitenkin on jo löytynyt.

- Nämä helteet tulivat vähän väärään aikaan. Ihmiset ovat näitä tietysti toivoneet, mutta sienet eivät, tiivistää vanhempi tutkija Kauko Salo.

- Näillä helteillä ei sieniä pilvin pimein pullahtele, se on aivan selvä.

Sienisadon ennustaminen olisi vielä arpomista

Tämän vuoden sienisato saattaa kuitenkin vielä pelastua, jos sateita saadaan. Kesää on kuitenkin jäljellä.

- Jos helteet menisivät ohi ja vettä tulisi reippaasti, rihmastot aktivoituisivat taas, Salo sanoo.

Vasta helteiden jälkeen selviää, miten sienet lähtevät nousemaan. Salon mukaan sitten nähdään, nouseeko sieniä heti vai viivästyykö niiden nouseminen. Hän arvioi, että viikon tai kahden päästä ollaan sadon suhteen paljon viisaampia.

- Vielä on sadon määrästä on turha lähteä puhumaan, koska se on täysin arpomista.

Alkukesästä sieniä nähtiin mukavasti

Tämän kesän ensimmäinen kirjattu tattihavainto tehtiin 3. kesäkuuta. Juvalta löytyi tuolloin koivunherkkutatti.

Kesäkuussa muutamasta paikasta löytyi lisäksi herkkutatteja ja kantarelleja. Useissa paikoissa nähtiin lehmäntatteja kasvamassa. Kuun lopussa löydettiin männynherkkutatti ja pari koivuhaperoa.

- Alkukesän lajeja oli kohtuullisen mukavasti, Salo toteaa.

Viime vuonna etenkin sienisyksy oli hyvä. Esimerkiksi kantarelleja ja suppilovahveroita saatiin runsaasti. Myös myrkyllisiä sieniä esiintyi paljon. Esimerkiksi tappavan myrkyllisiä valkokärpässieniä ja suippumyrkkyseitikkejä oli enemmän kuin monena aikaisempana vuonna. Suomessa kasvaa runsaat kaksikymmentä sienilajia, jotka voivat aiheuttaa myrkytyksen.

Sienisadot ovat arviolta 1,5-2 miljardia kiloa, mutta parhaina vuosina satoa voidaan saada jopa neljä miljardia kiloa. Sieniä poimitaan kuitenkin vain 2-10 miljoonaa kiloa. Suurin osa poimituista sienistä menee poimijoiden omiin muhennoksiin, salaatteihin ja kastikkeisiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.