Mainos

Sibelius soi pyramidien maassa

Suomalaissävelet kajahtavat Kairossa tulevana viikonloppuna. Suomalais-egyptiläinen musiikkisilta -nimellä kulkeva tapahtuma tuo maahan koko joukon tunnettuja suomalaisnimiä. Egyptiläismuusikoita puolestaan odotetaan Suomen-vierailulle tänä kesänä.

Lauantaina kapellimestari Ralf Gothoni johtaa Kairon sinfoniaorkesteria solistinaan sellisti Arto Noras. Ohjelmiston sinivalkoista sisältöä edustaa Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia.

Sunnuntaina ja maanantaina lavalla nähdään suomalaisnimistä alttoviulisti Teemu Kupiainen, oopperaohjaaja Eija Tolpo ja pianisti Jari Hiekkapelto. Paikallista tähtikaartia edustaa klarinetisti Mohamed Hamdy.

Tapahtuma järjestettiin ensi kertaa viime vuonna. Sen juuret juontavat Gothonin Kairon vierailuun neljä vuotta sitten, minkä jälkeen ideaa ryhdyttiin kehittelemään eteenpäin, kertoo Suomen Egyptin suurlähettiläs Hannu Halinen.

- Kyseessä on opetuskonsepti, ei vain sarja suomalaisia konsertteja. Tarjolla on muun muassa mestarikurssia ja kunnollista harjoittelua, Halinen kertoo.

Vuosi sitten ohjelmisto oli tunnetumpaa keskieurooppalaista tuotantoa eikä lavalle saatu kokonaista orkesteria. Tänä vuonna tilanne on toinen.

Kulttuurit törmäävät estradilla

Länsimaisen ja arabikulttuurin kohtaaminen tuottaa haasteita taiteentekijöille. Esimerkiksi vuosi sitten Aidaa saapui esittämään egyptiläinen naisoopperalaulaja pukeutuneena muslimivaatteisiin.

Huivi jäi pois esityksen ajaksi, mutta yleisöstä kuului selvä kohahdus, kun musliminainen otti koreografian mukaisesti julkisesti kaksin käsin vieraan miehen päästä kiinni.

Myös ajankohta osui huonoon hetkeen, sillä samalle viikonlopulle osui sekä koptien pääsiäinen että muslimijuhla.

Tänä vuonna odotetaankin parempaa menestystä. Asiaa auttaa myös presidentin puolison Suzanne Mubarakin saaminen tapahtuman suojelijaksi, mikä on Egyptissä tärkeää.

Oopperanystäviä saattaa Pohjois-Afrikassa olla suppea joukko, mutta suurlähettiläs odottaa paikalle sitäkin laadukkaampaa yleisöä.

- Kulttuuriviennillä myötävaikutetaan poliittisiin ja muihin tavoitteisiin sekä tuodaan Suomea esille näyttävästi. Tosin tänä vuonna yritys on enemmänkin se, miten saada kaupankäyntiä edistettyä, Halinen kertoo.

Tapahtumasta olisi tarkoitus saada jokavuotinen, mikä vaatii myös yritysyhteistyökumppaneiden hankkimista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.